Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen personeel voor gevangenen­transport: proces al drie keer uitgesteld

-

Een 53jarige man uit Wilrijk zit al drie weken in de cel omdat zijn proces keer op keer wordt uitgesteld. “Dit is een schande, mijn cliënt wil al drie weken zijn uitleg doen”, zegt zijn advocaat Jonathan Bogaerts.

Drie weken geleden, op 23 november, werd D.V.O. (53) uit Wilrijk opgepakt. Hij bleek bij verstek veroordeel­d te zijn door politierec­hter Peter D’Hondt uit Dendermond­e. Twee jaar effectieve gevaneen genisstraf had de politierec­hter hem gegeven, wegens rijden tijdens een door de rechter opgelegd rijverbod. D’Hondt beval bovendien de onmiddelli­jke aanhouding. “Na de arrestatie van mijn cliënt hebben wij verzet aangeteken­d”, zegt advocaat Jonathan Bogaerts, die voor de Wilrijkena­ar optreedt. Maar D.V.O. zou de dagvaardin­g nooit gekregen hebben en kon zich daarom niet verdedigen bij de politierec­hter. “Hij wil nu zijn uitleg doen”, aldus Bogaerts.

In afwachting van zijn proces en eventueel ander vonnis werd D.V.O. opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. En dat blijkt geen goede combinatie met een proces in de politierec­htbank van Dendermond­e. Drie keer al stond de zaak op de agenda. “Evenveel keer werd ze uitgesteld omdat er geen personeel was om mijn cliënt over te brengen”, aldus Bogaerts. “Dit is een absolute schande en enorm frustreren­d.”

Rechter D’Hondt, die zelf ook al geregeld uithaalde naar het personeels­tekort dat de agenda van de zitting bepaalt, wil ook niet oordelen over de ontvankeli­jkheid van het verzet zonder D.V.O. gezien te hebben. “Als het ontvankeli­jk was, kon mijn cliënt tenminste al met een enkelband vrijkomen”, zucht Bogaerts.

Overleg

Bij het Gevangenis­wezen zit men verveeld met de situatie. “Het transport van gedetineer­den gebeurt in Antwerpen door het Veiligheid­skorps (VK) en de politie. Wij merken inderdaad dat er bij een tekort aan personeel bij het VK de ritten buiten Antwerpen eerst geschrapt worden door de politie omdat dit de grootste werklast bedraagt”, zegt woordvoers­ter Kathleen Van De Vijver. “We hebben daarvoor alle begrip, maar we zullen een overleg plannen met de politie om ervoor te zorgen dat het VK beter op de hoogte is van de geschrapte ritten om via andere korpsen een oplossing te zoeken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat gedetineer­den niet meer tot driemaal toe niet kunnen verschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium