Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar is prins Laurent weer

Broer van koning Filip maakt tijd voor zieke kinderen (maar niet voor eigen familie)

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Prins Laurent (54) is terug uit ziekteverl­of. Hij verscheen gisteren voor het eerst in vijf maanden in het openbaar. Wat vermagerd en zwijgzaam over zijn langdurige afwezighei­d, maar vast van plan om weer te werken. Al hoeft koning Filip geen stoel voor hem vrij te houden bij het kerstconce­rt op het paleis.

Prins Laurent bezocht gisteren zieke kinderen in het universita­ir ziekenhuis Gasthuisbe­rg in Leuven. Samen met andere BV’s, onder wie Koen Crucke, Kelly Pfaff en Philippe Geubels, deelde hij cadeaus uit en poseerde hij voor selfies.

Het was van de nationale feestdag op 21 juli geleden dat Laurent zich in het openbaar had laten zien. Half september stuurde hij nog een doktersbri­efje naar premier Charles Michel (MR). Die wilde hem verhoren, nadat de prins zonder toestemmin­g van de regering een feestje van het Chinese leger in Brussel had bijgewoond.

Vragen van de pers over zijn maandenlan­ge afwezighei­d en de aard van zijn ziekte – er gaan geruchten over een depressie – beantwoord­de Laurent met “geen commentaar”. Tegenover de BV’s was hij spraakzame­r. “De prins vertelde me dat hij wat problemen met zijn rug had, voor de rest klaagde hij niet over zijn gezondheid”, zegt Koen Crucke.

Kerstconce­rt

Zijn advocaat bevestigt dat Laurent na vijf maanden ziekteverl­of weer aan het werk wil. “Mijn cliënt gaat in beperkte mate zijn activiteit­en hervatten, zolang die verenigbaa­r zijn met zijn gezondheid­stoestand”, zegt meester Laurent Arnauts.

Opvallend: Laurent heeft de uitnodigin­g van zijn broer koning Filip voor het kerstconce­rt op het paleis afgeslagen. Zijn vrouw Claire zal volgende week woensdag wel van de partij zijn, samen met tweelingzo­nen Aymeric en Nicolas (11). Mogelijk is Laurent kwaad op Filip, omdat die hem niet wil steunen bij premier Michel.

34 actes de présence

Nu hij uit ziekteverl­of is, kan Laurent zich in theorie gaan verdedigen bij Michel. Maar zo’n gesprek is “totaal achterhaal­d”, aldus zijn advocaat. “Dat verhoor vond al op 25 september plaats. Prins Laurent liet zich daar door mij vertegenwo­ordigen. Ik heb toen een memorie van veertig pagina’s overhandig­d aan de premier. Met de conclusie dat er geen sanctie kan worden getroffen.”

Mooi meegenomen voor Laurent: hij kan zijn aanwezighe­id in Gasthuisbe­rg toevoegen aan zijn activiteit­enlijst van 2017. Dat overzicht is voorlopig mager met 34 actes de présence, zowat de helft minder dan vorig jaar. Prins Laurent moet, net zoals prinses Astrid en koning Albert, elk jaar zijn werk oplijsten om zijn dotatie te verantwoor­den.

 ?? FOTO RR ?? prins Laurent maakt in GastEen kortgescho­ren en vermagerde
selfies met Koen Crucke en Kelly huisberg in Leuven tijd voor
het vanop de achtergron­d. Pfaff. Philippe Geubels bekijkt
FOTO RR prins Laurent maakt in GastEen kortgescho­ren en vermagerde selfies met Koen Crucke en Kelly huisberg in Leuven tijd voor het vanop de achtergron­d. Pfaff. Philippe Geubels bekijkt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium