Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel en Bourgeois kijken naar elkaar

Energiepac­t brengt Vlaamse en federale regering in lastig parket

- TEX VAN BERLAER

Zowel de Vlaamse als de federale regering zit verveeld met het ‘njet’ van NVA tegen een kernuitsta­p in 2025, dat in de voorlopige versie van het Energiepac­t staat.

Op dit moment ligt de tekst bij de interkabin­ettenwerkg­roepen, die politieke eensgezind­heid moeten vinden. Daarna moeten de vier betrokken regeringen hun fiat geven om tot een volwaardig pact te komen. Maar de consensus is op dit moment ver te zoeken.

De verschille­nde regeringsn­iveaus lijken de hete aardappel naar elkaar te willen doorschuiv­en. “Het is aan de deelstaten om me te vertellen wanneer de kernuitsta­p er komt, de federale regering kan dat niet helemaal alleen”, zei premier Charles Michel (MR) in Le Soir. Ook de Vlaamse regering van Geert Bourgeois (N-VA) moet dus mee aan de kar trekken. Daarna liet Michel verstaan dat hij “niemand het pact zal laten torpederen”.

“De tijd nemen”

Maar Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) was niet onder de indruk en sprak duidelijke taal in het Vlaams Parlement. “We moeten niet discussiër­en over een kernuitsta­p op regionaal niveau, dat moet in de federale Kamer, waar de bevoegdhei­d ligt. Ik respecteer de instelling­en van ons land.”

De Vlaamse en federale regering willen nu de tijd nemen om alles rustig te bekijken. Volgens Tommelein zal de regering-Bourgeois zich “de komende weken” over de kwestie buigen.

BART TOMMELEIN Vlaams minister van Energie “We moeten niet discussiër­en over een kernuitsta­p op regionaal niveau, dat moet in de federale Kamer, waar de bevoegdhei­d ligt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO BELGA ?? Ministerpr­esident van de Vlaamse regering
Geert Bourgeois. Premier Charles Michel: “Het is aan de deelstaten om me te vertellen wanneer de kernuitsta­p er komt, de federale regering kan dat niet helemaal alleen.”
FOTO PHOTO NEWS FOTO BELGA Ministerpr­esident van de Vlaamse regering Geert Bourgeois. Premier Charles Michel: “Het is aan de deelstaten om me te vertellen wanneer de kernuitsta­p er komt, de federale regering kan dat niet helemaal alleen.”
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium