Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leen uw geld aan bedrijven

Dit jaar al tien miljoen euro opgehaald in België Particulie­ren krijgen ruim 5% nettorente

- CHRISTOF WILLOCX

Het bedrag dat particulie­ren in België aan bedrijven hebben geleend, is dit jaar verdubbeld van vijf miljoen naar ruim tien miljoen euro. Dat levert hen een nettorente van ruim 5% per jaar op.

In een traditione­le wereld gaan bedrijven die geld nodig hebben naar een bank. “Maar banken zijn de laatste tijd niet meer zo happig om de groei van bedrijven te financiere­n”, zegt Paul Van Coillie, directeur van het Mechelse bedrijf Arco, dat een platform verkoopt waarmee bedrijven hun facturen en andere documenten sneller kunnen verwerken.

“We hebben bijvoorbee­ld vaak geld nodig omdat klanten ons pas na twee à drie maanden betalen. Om die periode te overbrugge­n, hebben we in het laatste anderhalf jaar in drie keer 1 miljoen euro opgehaald bij particulie­ren.”

“We gaven de particulie­ren telkens een rentevoet van 7 tot 11% bruto (zo’n 5 tot 8% netto, omdat de particulie­r 30% roerende voorheffin­g aan de staat moet betalen, red.). Dat zijn hoge rentevoete­n. Maar als wij boetes moeten betalen omdat we achterstaa­n met onze betalingen aan de btw en de sociale zekerheids­kas, dan zijn we veel meer geld kwijt”, zegt Paul Van Coillie.

Het principe waarbij particulie­ren zoals u en ik geld lenen aan een bedrijf, wordt ‘crowdlendi­ng’ genoemd. Het is een speciale en nog minder bekende vorm van ‘crowdfundi­ng’ (zie tekst ‘Particulie­r neemt rol van bank over’).

België blijft achter

“Stilaan is ‘crowdlendi­ng’ aan het doorbreken”, zegt Nicolas Verdbois, woordvoerd­er van Look & Fin, het bureau dat bijna alle crowdlendi­ngprojecte­n in België begeleidt. “Vorig jaar leenden bedrijven in België vijf miljoen euro van particulie­ren. Dit jaar klokken we af op 10,9 miljoen euro. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. In Nederland lenen bedrijven elk jaar meer dan 100 miljoen euro van particulie­ren.”

Een gemiddelde particulie­r in België verdient een nettorente van 5% per jaar aan crowdlendi­ng. Maar het is ook risicovol. Als het bedrijf zijn schulden niet kan betalen, bent u uw geld kwijt.

“Tot hiertoe werd wel 99,4% van de geleende bedragen en rentes netjes betaald”, zegt Verdbois. “Wij screenen een bedrijf voor het geld van particulie­ren mag lenen. We controlere­n bijvoorbee­ld de balans en de kwaliteit van het management. Hoe beter het bedrijf scoort, hoe lager het risico en hoe lager de rente die het bedrijf aan particulie­ren moet betalen.”

Vanaf 500 euro

Verdbois benadrukt dat crowdlendi­ng voor een breed publiek is bedoeld. “Het kan al vanaf 500 euro, zelfs vanaf 100 euro voor een eerste belegging. De gemiddelde particulie­r belegt 2.400 euro in een bedrijf.”

De particulie­r moet niets betalen aan Look & Fin. Een bedrijf dat geld wil lenen, moet wel 2.000 euro dossierkos­ten en 4% van de opgehaalde sommen aan Look & Fin afstaan.

 ?? FOTO
JOREN DE WEERDT ?? Paul Van Coillie van het Mechelse bedrijf Arco. “We hebben een miljoen euro geleend van particulie­ren tegen een jaarlijkse rente van 7 tot 11% bruto.”
FOTO JOREN DE WEERDT Paul Van Coillie van het Mechelse bedrijf Arco. “We hebben een miljoen euro geleend van particulie­ren tegen een jaarlijkse rente van 7 tot 11% bruto.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium