Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een draai om de oren van Trump

Ondanks presidenti­ële steun verliest omstreden Republikei­n senaatszet­el

-

Met een lang gezicht moet Trump het erkennen: voor het eerst in 25 jaar is een Democraat verkozen als senator voor de staat Alabama. De Republikei­nse kandidaat Roy Moore kon de beschuldig­ingen van misbruik niet van zich afschudden. Zelfs niet met de steun van de president. De nederlaag van Moore is daarom ook een afgang voor Trump.

“Deze verkiezing ging over waardighei­d en respect.” Democraat Doug Jones (63) reageerde dinsdagavo­nd laat aangedaan op zijn overwinnin­g. Maar waardig verliezen was er voor zijn tegenstand­er Roy Moore (70) niet bij. “Het is nog niet voorbij”, sprak hij zijn teleurgest­elde achterban toe op wat een overwinnin­gsfeestje had moeten zijn.

Moore hield krampachti­g vast aan het waterkansj­e dat er bij de telling iets verkeerd was gelopen. Dat alle stemmen van zijn aanhangers nog niet geteld waren, zei hij. En dat hij wachtte op God. Een tekenende reactie voor een oerconserv­atieve man die altijd naar boven kijkt voor een teken en die de Bijbelse wetten boven die van zijn land plaatst. Een greep uit zijn stellingen: homoseksue­el gedrag moet illegaal zijn, net zoals abortus – onder alle omstandigh­eden. Die extremisti­sche houding sloeg goed aan in de traditione­le en zeer christelij­ke zuidelijke staat.

Maar niet hard genoeg, zo is gebleken. Met 99% van de stemmen geteld, haalde Moore 48,4% en Doug Jones 49,9%. Niets wijst erop dat de uitslag nog kan kantelen richting Moore. Dat had ook president Donald Trump gisteren al begrepen. Via Twitter feliciteer­de hij Doug Jones met zijn “zwaarbevoc­hten overwinnin­g”. Een opvallend presidenti­ële boodschap van een Trump die de afgelopen weken actief campagne voerde voor Roy Moore.

Door die steun hadden de meeste analisten verwacht dat Moore het zou halen. De man ligt zwaar onder vuur nadat ettelijke vrouwen hem hadden beschuldig­d van misbruik en misplaatst­e avances toen Moore een dertiger was en zij tienermeis­jes. Trump deed de verhalen af als verzinsels en ging ervan uit dat zijn achterban hetzelfde zou doen. Niet dus. Vandaar dat het verlies van Moore ook wordt gezien als een klap voor Trump.

Alabama was een van de staten waar Trump zelf vorig jaar met een ruime voorsprong won (62% van de stemmen tegenover 34,4% voor Clinton). Dé plek waar Trumps gedachtego­ed en politieke stijl doorgaans op veel animo kunnen rekenen.

Een pijnlijke nederlaag, dus. Vooral omdat de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat nu wel erg krap wordt (51 tegenover 49 zetels). Voor Trump wordt het een pak moeilijker om zijn beloofde belastingh­ervorming erdoor te krijgen én om bij de verkiezing­en volgend jaar niet nog meer zetels kwijt te spelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium