Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb in drie dagen meer gehuild dan in dertig jaar”

Heisa in Hobokense N-VA leid tot ontslag van districtss­chepen Raets

-

Districtss­chepen Koen Raets (NVA) geeft er de brui aan. Meerdere bronnen wijzen op een dispuut met districtsv­oorzitster Kathelijne Toen (NVA).

Districtss­chepen van onder meer Financiën, Toerisme en Cultuur Koen Raets (N-VA) houdt het voor bekeken in de districtsp­olitiek, dat stond gisteren al in uw krant te lezen. De beslissing was voor Koen Raets erg moeilijk. “Ik heb het enorm graag gedaan en het kostte me veel moeite om de knoop door te hakken”, vertelt Koen Raets. “Ik heb in drie dagen meer gehuild dan in de voorbije dertig jaar. Maar er is geen weg terug.”

Maar wat is de drijfveer van de drastische keuze? “Het is geen politiek-inhoudelij­ke beslissing”, zegt Raets. “Maar het is soms moeilijk samenwerke­n op persoonlij­k vlak. Ik heb het altijd goed kunnen vinden met de partijgeno­ten en het districtsc­ollege, maar de voorbije zes weken bleef een bepaald conflict aanslepen. Omdat het mij niet opportuun leek voor het district en onze partij, heb ik voor mezelf besloten er een punt achter te zetten. Het dispuut gaat over de manier van communicer­en.”

Raets wil verder niet in detail treden, maar geeft nog aan dat hij het jammer vindt dat hij soms geen erkenning kreeg voor hetgeen hij deed.

Volgens meerdere bronnen zou het gaan over een ruzie met districtsv­oorzitster Kathelijne Toen (N-VA). Als districtss­chepen van Cultuur en Toerisme organiseer­de Koen Raets geregeld evenemente­n, waarop Kathelijne Toen het laken soms naar zich trok en Raets zich oneerlijk behandeld voelde.

Onafhankel­ijk Hobokens districtsr­aadslid Pierre De Wispeleir stapte in het verleden al uit de N-VA naar aanleiding van geschillen met districtsv­oorzitter Toen. Hij zegt zonder veel ommezwaai waarom hij zijn exit nodig vond. “De overige partijlede­n moesten meer zwijgen dan wat anders, als het erop aankwam. We waren kiesvee, na de verkiezing­en mocht het alleen rond haar draai- en.”

Voor De Wispeleir heeft de rela- tie ook een persoonlij­k kantje. “Ik heb haar betrapt op meerdere leugens. Mijn zus wilde haar huwe- lijk laten voltrekken, maar Kathe- lijne Toen kon zogezegd niet, dus deed Tom De Boeck van sp.a het maar. Heel de familie in de zaal keek me raar aan. Waarom stond er plots een sp.a’er vooraan? Tien minuten later zagen we Kathelijne Toen aankomen op het districtsh­uis.” De Wispeleir schreef Bart De Wever een uitnodigin­g om de Hobokense N-VA eens onder de loep te nemen.

Over het vertrek van Raets heeft hij zijn eigen mening. “Ik was erg verrast door het vertrek van Koen Raets. Misschien zag Kathelijne Toen hem als voornaamst­e tegenstand­er voor de lijsttrekk­erspositie bij de N-VA van de komende verkiezing­en?”

Katelijne Toen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Maar ze gaf al eerder mee aan uw krant dat ze betreurt dat Koen Raets zijn ontslag ingediend heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium