Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Midlifecri­sis mondt uit in platenwink­el

Morbus Gravis Music Space viert eenjarig bestaan met feest in Bar VØlt

-

Uheb ik hier nog niet gezien”, lacht Fré Devos, eigenaar van platenzaak Morbus Gravis. “Ik heb een fotografis­ch geheugen en onthoud iedereen die langs komt bij gezicht.” En na een jaar zijn dat heel wat gezichten. Om dat te vieren geeft Devos een feest. Eén dat aansluit bij zijn zaak. Zaterdag in Bar VØlt mag u zich dus verwachten aan optredens en djsets van het meer experiment­ele soort.

Een jaar geleden is het ondertusse­n al, dat Devos in het hart van de Kievitwijk van zijn passie zijn beroep maakte. “De kers op de taart”, zegt hij zelf. Want het was al sinds 1998, om precies te zijn, dat hij hoopte ooit een eigen platenzaak te kunnen openen. “Je kan Morbus Gravis dus het resultaat noemen van een positieve midlifecri­sis, na een lange tijd van afwegen en uitstel”, vertelt de mid-veertiger.

Ondertusse­n hebben de juiste mensen hun weg gevonden naar zijn platenzaak. “Dat is belangrijk­er dan hier een massa volk over de vloer krijgen.” Want voor een lp van U2 bent u hier niet aan het goede adres. In Morbus Gravis kom je voor niche-platen, voor avant-gardistisc­he muziek die onder de radar wordt gecreëerd en bij het brede publiek onbekend is.

“Dat is ook de reden waarom ik hier, in de Lange Kievitstra­at, gevestigd ben en niet in het centrum van Antwerpen. Mensen komen naar deze plek omdat het bijna exotisch is, zij het toch vlak bij alles en vooral, vlak bij het Centraal Station. Daardoor krijg ik geregeld buitenland­se artiesten over de vloer die in ons land zijn om op te treden en vervolgens graag nog even binnenspri­ngen.”

Zo heeft Devos een netwerk van artiesten en labels weten op te bouwen. Wat hij zelf goed vindt, krijgt een plekje in zijn winkel. “Zonder garantie dat dat bij een volgende plaat ook het geval is. Aan vriendjesp­olitiek heb ik een hekel. Mensen komen naar hier en ik luister. Past het in mijn kraam, letterlijk dan, dan verkoop ik het in een kleine oplage.”

Dat het niet eenvoudig is om op die manier te overleven, mag niet verbazen. “Het is elke dag knokken, maar na een jaar is Morbus Gravis levensvatb­aar.” En dat wordt dit weekend gevierd in Bar VØlt, een klein zaaltje dat toebehoort aan club Ampere. “Laat ons dan hopen dat we daar een jaarlijks gebeuren van kunnen maken. Al weet je natuurlijk nooit, want er in het leven zijn er geen garanties.”

Wel zeker is dat er zaterdag een mooie mengelmoes aan artiesten komt opdraven voor Morbus Gravis’ eenjarig bestaan. “Een feest dat trouwens volledig gerealisee­rd is dankzij de sponsoring in natura van mensen uit de buurt.”

Mag de avond openen: Antwerps muzikant en vriend aan huis Elko Blijweert, die tijdens dit gesprek komt binnengewa­ndeld en ons rustig gadeslaat. “Elko krijgt carte blanche. Wat hij gaat doen, weet ik niet. En hijzelf waarschijn­lijk ook nog niet”, glimlacht Devos. Nadien volgt Angels Die Hard, naar Devos’ zeggen de meest ‘klassieke band’. Daarna staat het Britse O Yuki Conjugate op het programma. “Dat zij hier staan, is uniek, want het is voor het eerst in 23 jaar dat deze band opnieuw op microtour is.” Later op de avond is Antwerpena­ar Milan W. aan de beurt. “We bouwen stilaan op. Ook Milan heeft carte blanche, maar de kans zit erin dat hij elektronis­che dansmuziek brengt.” Wordt nadien vervolgd met de stevige acidtechno van Delta Files om ten slotte uit te monden in een dansfeest met dj’s Nosedrip en Zeck. Het mag met andere woorden al eens wat anders zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium