Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier leer ik meer dan enkel poetsen”

Opleiding helpt kortgescho­olde jongeren aan job in zorgsector

-

Door de vergrijzin­g is er meer werkgelege­nheid in de thuiszorg. Toch raken de vacatures maar moeilijk ingevuld. Daartegeno­ver staat dat de werklooshe­id bij kortgescho­olde jongeren groot is in Antwerpen. Daarom financiert de stad Antwerpen de JATZopleid­ing die kortgescho­olde jongeren opleidt tot thuiszorge­rs.

De JATZ-opleiding loopt al sinds 2014 en leidt per groep zo’n vijftien jongeren op om huishoudel­ijke taken uit te voeren bij zorgbehoev­enden en sociaal kwetsbare mensen. Die opleiding bewijst intussen haar nut, want zo’n 80 procent van de jongeren die de cursus volgt, vindt een job in de zorgsector. Daarom rolt de opleiding nu verder uit onder andere thuiszorgi­nstanties, zoals de Voorzorg in Mechelen. De opleiding is een samenwerki­ng tussen de provincie, thuiszorg Vleminckve­ld, VDAB en Gezinszorg Villers.

In Antwerpen zijn er telkens een honderdtal geïnteress­eerden voor een JATZ-opleiding. Daaruit worden vijftien niet-werkende werkzoeken­den tussen 18 en 30 jaar geselectee­rd met een passie voor zorg. “In onze opleiding leren de cursisten in eerste instantie huishoudel­ijke taken als poetsen en strijken, maar we leggen ook de focus op omgangskun­de met de cliënt”, zegt lesgeefste­r Caroline Moens. “De cliënten zijn zorgbehoev­end en kunnen extra aandacht gebruiken. Daarom leren we de cursisten om de cliënten waar het kan te betrekken door hen, als het kan, ook kleine taken te laten uitvoeren en om met de cliënten in gesprek te gaan. De cursisten leren ook gezondheid­sproblemen op te merken en te signaleren.”

Bij de les ‘onderhoud en schoonmaak van het woon- en leefklimaa­t’ leerden de uitsluiten­d vrouwelijk­e cursisten gisteren de keuken, de ramen en het sanitair schoonmake­n. Tatiana Caerels (20) uit Deurne is een van de cursisten. “In het vijfde jaar ben ik gestopt met secundair onderwijs. Ondertusse­n heb ik een kindje gekregen en ben ik al twee jaar op zoek naar een job binnen de verzorging. Via de VDAB kwam ik bij deze opleiding terecht, die mij op het lijf geschreven is. We leren meer dan poetsen, we leren waar de grenzen liggen in de thuiszorg en hoe je een persoon kunt helpen. Na vier weken opleiding moeten we twee weken stage volgen. Ik kan alvast niet wachten om aan de slag te gaan.”

Dayana Velasquez (26), ook uit Deurne, is ook een van de cursisten. “Ik ben een jonge mama van drie en ben de laatste jaren thuisgeble­ven voor de kinderen. Er zijn veel jonge mama’s in de groep dus we hebben veel met elkaar gemeen en we helpen elkaar. Ik dacht eerst dat ik te weinig ervaring zou hebben voor deze cursus, maar nu merk ik dat je als mama automatisc­h al zorgend bent. Met ouderen werken is een nieuwe uitdaging die ik graag aanga. Ik hoop hen ook minder eenzaam te maken met mijn aanwezighe­id.”

Begin 2018 worden er opnieuw minstens vijftig vacatures verwacht voor poetshulp in de thuiszorg, verspreid over verschille­nde diensten Gezinszorg in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium