Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schat ontdekt in kelder suitehotel

Familie Mousa Dembélé opent in maart De Gulde Schoen

-

In de kelder van de Gulde Schoen, het nieuwe suitehotel van Rode Duivel Mousa Dembélé en zijn zus Assita, is een schat 18deeeuwse voorwerpen aangetroff­en. “Heel uniek en het past perfect in het historisch­e verhaal van het pand”, zegt Assita Dembélé. Een selectie wordt tentoonges­teld in de lobby.

De Gulde Schoen, het suitehotel van Mousa Dembélé en zijn zus Assita, opent in maart. In een afgesloten keldervert­rek hebben stadsarche­ologen honderden goed bewaarde voorwerpen aangetroff­en. “Achter een gemetste muur hebben we in het keldervolu­me porseleine­n serviezen, glaswerk, keramieken kookpotten, tafelversi­ering en ook gipsen beelden teruggevon­den uit de achttiende eeuw”, zegt stadsarche­oloog Tim Bellens. “De ruimte, die niet voorkomt op het bouwplan, is ‘toevallig’ ontdekt omdat de familie Dembélé er een wellness met zwembad wilde installere­n.”

De vondst is uniek, en niet alleen omdat alles zeer goed bewaard is gebleven. “Uit een en dezelfde periode zo veel kook- en eetgerei en porseleinv­ondsten terugvinde­n is vrij uitzonderl­ijk”, zegt atelier- en depotveran­twoordelij­ke Jerry Driesen. “In tegenstell­ing tot de meeste vindplaats­en was deze kelder volledig droog, waardoor alles - hoewel gebroken - goed bewaard is gebleven. Voor glas en aardewerk is dat niet uitzonderl­ijk, maar dat is het wel voor gipsen beeldjes die in een natte omgeving vergaan.”

Waarom de voorwerpen in de kelder zijn achtergela­ten, is niet bekend. “Waarschijn­lijk is alles ten gevolge van een calamiteit al kapotgegaa­n voor het dumpen in de kelderput. Is de keuken ingestort ten gevolge van een bombardeme­nt of brand? Het zijn slechts gissingen, want tot dusver hebben we geen geschreven of andere bronnen die dat kunnen bevestigen.”

Specialist­en zijn na de ontdekking aan de slag gegaan om een aantal voorwerpen te restaurere­n. Een kleine selectie zal in de lobby van het hotel worden tentoonges­teld. De rest wordt ter bewaring ondergebra­cht in het onroerend oed-depot van de stad.

Voor de familie Dembélé past de vondst perfect in het verhaal van het pand. “Het zijn twee samengevoe­gde panden uit 1400”, zegt Assita Dembele die het suitehotel samen met broer Mousa zal uitbaten. “We willen er geen museum van maken, maar als we met een aantal mooie spullen de geschieden­is, het verhaal van het hotel kunnen illustrere­n, doen we dat natuurlijk graag. Wat dat verhaal precies is, weten we niet. De panden zouden ooit deel hebben uitgemaakt van een klooster, en verder zouden enkele kunstenaar­s en ook antiquair Zeberg er hebben gehuisd. Gezien de vele serviezen en kookpotten zal het wellicht ooit een mooie taverne of een hotel zijn geweest.”

De Gulde Schoen en haar negen suites openen op 19 maart 2018. “De bovenverdi­epingen zijn klaar, de benedenver­dieping is volop in opbouw. Hier komt behalve de lobby ook een restaurant en café, gerund door een externe uitbater.” De suites, die nu al te boeken zijn, kosten tussen de 325 en 725 euro per nacht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium