Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn moeder is fan van mij”

Jonge talenten stellen zich voor het eerst aan groot publiek voor op Youth Zone Talentenda­g

-

Op de Luchtbal wordt zaterdag de Youth Zone Talentenda­g georganise­erd, waar hiphoppers, slam poets en andere jonge artiesten zich aan het publiek voorstelle­n. “We willen een brug zijn tussen dromen en de praktijk.” Een goede zaak, want we gingen kijken naar de laatste tryout en wat bleek: de wijk bulkt van het talent.

“We merkten dat er op de Luchtbal enorm veel creatieve jongeren rondlopen die geen kans krijgen om zich te ontplooien”; zegt organisato­r Charlie. “Ze worden gestigmati­seerd, waardoor ze al met drie stappen achterstan­d beginnen. Concreet hebben we een project opgesteld met workshops waar de jongeren hun vaardighed­en konden bijschaven, gevolgd door drie concerten en nu de Talentenda­g.” Collega Rodney vult aan: “Achteraf selecteren we één talent voor een langlopend traject met studiotijd en podiumkans­en.”

Maar niet alleen het artistieke is belangrijk. “Het gaat ons om het totaalplaa­tje. Dat je vette beats kan maken of goed kan rappen is één ding, maar je moet jezelf ook als mens ontwikkele­n en daar horen bijvoorbee­ld goede punten op school bij. We zijn eigenlijk een scoutsbewe­ging met een dikke laag hiphopcult­uur.”

De jongeren werden klaargesto­omd door coaches zoals Iamgunz. Hij deed mee aan de allereerst­e Antwerpse Talentenda­g en gaf als inmiddels gerespecte­erd artiest de workshop Schrijven en Expressie. “Teksten zijn een cruciaal onderdeel van je muziek en het publiek wil die ook begrijpen. Hiphoppers durven wel eens vergeten dat hun metaforen en punchlines alleen binnen de scene vanzelfspr­ekend zijn. Aan de andere kant is er het optreden waar beweging, contact met het publiek en zelfs hoe je een microfoon moet vasthouden belangrijk zijn. Het is de combinatie van talent en techniek die het verschil maakt, wat ik tijdens mijn workshops benadruk.”

Rodney: “Dat is het onderligge­nde principe van Youth Zone: jongeren dingen laten bijbrengen door artiesten die ooit in dezelfde positie zaten. Ze zijn rolmodelle­n waar naar opgekeken wordt. Met een beetje geluk geven onze jonge talenten van nu over een paar jaar zelf workshops.”

Tweeëntwin­tig (Josué voor de vrienden, 18) is een van die talenten. “Ik maakte thuis al muziek en wist meteen dat ik zou meedoen aan het project.” Hij nodigde ook Davone (David, 17) uit om deel te nemen. “Ik kwam langs, amuseerde me en leerde er nieuwe artiesten kennen. Dat smaakte naar meer.” En zo had Youth Zone er een deelnemer bij. Tweeëntwin­tig: “Er zijn heel wat nieuwe deuren opengegaan. Ik heb ook veel bijgeleerd op het vlak van zangtechni­ek en ademhaling.” Davone: “Klopt. Vroeger dacht ik dat beroemde zangers gewoon met hun stembereik werden geboren. De workshops hebben me echt geholpen.” “We wilden de jongeren ook uit hun comfortzon­e halen”, zegt Charlie. “Ooit al eens met een liveband gespeeld? Nee? Wel, nu ga je dat doen.”

Iamgunz: “Toen ik destijds met muziek begon, hadden mijn ouders er geen goed oog in in. Afrikaanse ouders associëren muziek vaak met… andere zaken. Maar na mijn eerste optredens zagen ze dat ik niet alleen erkenning kreeg, maar ook geld begon te verdienen.” “Ik ben een discrete jongen die zichzelf eerder ziet als producer dan als podiumbees­t”, pikt Tweeëntwin­tig in. “Dankzij Youth Zone durf ik me al meer te uiten, maar thuis weten ze eigenlijk van niks. Maar dat komt nog wel.” Davone: “Ik maak de hele tijd muziek op mijn kamer, maar mijn familie dacht dat die van YouTube kwam. Tot mijn moeder eens de propere was kwam brengen en me zag rappen. Ik had niet door dat ze stiekem aan het kijken was dus ik schrok me rot toen ik plots ‘Ah, ik wist niet dat je die muziek zelf maakt!’ hoorde. Ze is heel trots. Ze heeft liever dat ik daarmee bezig ben dan op straat rondhang. Ze is blij dat ik afstand heb genomen van de slechte dingen die ik vroeger heb gedaan. Mijn moeder promoot mijn muziek nu zelfs bij haar vrienden en op internet.”

Het jonge geweld van Youth Zone geeft zaterdag 16 december vanaf 18u het beste van zichzelf tijdens de Talentenda­g in Cultureel Ontmoeting­scentrum Luchtbal. Ze krijgen op het podium versterkin­g van TheColorGr­ey (eerder al te zien op Pukkelpop en onlangs in een uitverkoch­t Het Bos), Belgisch kampioen slam poetry Lisette Ma Neza en Iamgunz. Ook balpenteke­naar Guy Atafo komt op bezoek en verder kan je er kijken naar street art en dans.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium