Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechte baas? Drie keer zoveel kans op burn-out

-

Een slechte baas verdrievou­digt de kans dat u tegen een burnout aanloopt. Dat blijkt uit een onderzoek bij 12.000 Vlaamse werknemers. De werkgevers en vakbonden willen daarom een systeem opzetten waarbij leidinggev­enden extra opleidinge­n krijgen.

Extra opleidinge­n voor de baas over hoe hij empathisch en ondersteun­end met zijn werkvolk kan omgaan. Het is een van de belangrijk­e speerpunte­n van het actieplan dat de vakbonden en werkgevers samen hebben opgesteld om ons werk ‘werkbaarde­r’ te maken. Want als het gaat om stress op het werk en burn-outs, hangt veel af van uw chef. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die de Stichting Innovatie en Arbeid heeft uitgevoerd op de gegevens van de Werkbaarhe­idsbaromet­er. Die driejaarli­jkse bevraging is het grootste onderzoek in Vlaanderen naar onze werkomstan­digheden: 12.000 mensen vullen die enquête in.

“We zien nu dat er enorme verschille­n zijn naargelang de rol die de leidinggev­ende speelt”, zegt Frank Janssens van de Stichting Innovatie en Arbeid. “Bij wie goed begeleid wordt, kampt 9,7% van de werknemers met een burn-out. Bij wie niet voldoende steun krijgt van zijn baas, ligt dat op maar liefst 29,4%.”

Drie keer meer kans op een burn-out dus als de baas u niet goed aanpakt. Daarmee is dat een belangrijk­ere factor in uw jobtevrede­nheid dan pakweg de files van en naar uw werk of de hoeveelhei­d werk die u moet verzetten in een dag. “Er werd niet rechtstree­ks naar gevraagd”, zegt Janssens. “We leiden die relatie met de leidinggev­ende af uit de patronen in de antwoorden. Het gaat om een weldoordac­hte, grondige en internatio­naal aanvaarde analyse.”

De Sociaal-Economisch­e Raad Vlaanderen (Serv), waarin de vakbonden en de werkgevers­organisati­es zitten, wil nu extra opleidinge­n organisere­n voor leidinggev­enden om dat probleem aan te pakken.

Die focus op de baas en hoe hij functionee­rt, is niet verkeerd, stelt professor Arbeidsgen­eeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “Bazen beseffen vaak niet welke impact ze hebben op hun personeel, ook in positieve zin. En in grote en kleine dingen. Een inentingsc­ampagne tegen de griep bij het personeel? Het succes ervan hangt af van of de baas meedoet. Leidinggev­enden zijn cruciaal voor de motivatie en het engagement.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium