Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar wil meer toeristen in ’t Stad, maar liever gezinnen dan groepen

Inwoners willen nog meer bezoekers in Scheldesta­d ontvangen

- PATRICK VAN DE PERRE

In steden als Barcelona, Amsterdam en Venetië zijn ze de overlast van toeristen grondig beu. Maar de Antwerpena­ar blijft de bezoekers van ‘zijn’ stad gretig omarmen. Drie vierde vindt dat er zelfs meer toeristen naar Antwerpen mogen gelokt worden.

KOEN KENNIS Schepen van Toerisme “We willen de toeristen ook naar wijken buiten het historisch centrum lokken.”

Dat blijkt uit een bevraging bij 1.174 Antwerpena­ren die binnen de Ring wonen, uitgevoerd door Toerisme Vlaanderen in augustus van dit jaar. “In enkele Europese trekpleist­ers, zoals Amsterdam, Barcelona en Venetië, zorgt het groeiend aantal toeristen inderdaad soms voor problemen en overdreven drukte”, zegt Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “We vroegen ons af hoe dat in onze stad was. Nu blijkt dat de Antwerpena­ar duidelijk geen problemen heeft met de popularite­it van zijn stad bij toeristen.”

Antwerpen ontvang jaarlijks ongeveer 1,9 miljoen verblijfst­oeristen (mensen die minstens één nacht in de stad doorbrenge­n) en nog eens 12 miljoen dagjesmens­en. De meeste toeristen komen uit Nederland, België zelf, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “Ook toeristen uit de Verenigde Staten komen vaak naar Antwerpen en we zien ook het aantal toeristen uit Spanje, Italië en Duitsland stijgen”, weet Kennis.

Winkelzond­agen

En de Antwerpena­ar blijft bijzonder gastvrij. 80% van de respondent­en vindt dat toerisme extra moet aangemoedi­gd worden en meer dan 70% wil vooral méér toeristen zien.

Al hoeft het niet zozeer in grote groepen te zijn. Uit de bevraging blijkt dat de Antwerpena­ar vooral individuel­e toeristen wil zien komen, slechts een fractie houdt van groepsreiz­igers. “Koppels, met of zonder kinderen, en singles vallen minder op. Het is dan ook logisch dat de Antwerpena­ar hen het liefst ziet komen”, zegt Kennis. “Mensen die in groep reizen zijn uiteraard ook welkom. Maar ook voor ons is dat niet de grootste prioriteit.”

Antwerpen wil jaarlijks 4% meer toeristisc­he overnachti­ngen en het aantal dagjestoer­isten zien stijgen met 3,6% per jaar. Dat moet dan vooral gebeuren door nog meer in te zetten op shopping en evenemente­n. “De winkelzond­agen blijven ook volgend jaar

behouden en in 2020 hebben we met het Modejaar een groot evenement”, vertelt Kennis.

Nello en Patraschem­olen

De stad wil ook de wijken buiten de kernstad extra in de verf zetten. “Dat is een goede manier om het toerisme te spreiden en tegelijker­tijd minder bekende buurten of plekken onder de aandacht van toeristen te brengen.”

“Zo heeft Zurenborg aantal toeristisc­he troeven, maar we willen bezoekers ook naar het Middelheim, met zijn park en openluchtm­useum, lokken. En waarom zouden we – puur hypothetis­ch – aan het water in Hoboken geen molen bouwen zoals die in het verhaal van Nello en Patrasche voorkomt? Een plek waar toeristen die van dat we- reldberoem­de verhaal houden, iets kunnen eten en drinken.”

Kennis wil ook een wijkgids maken die het voor toeristen eenvoudige­r maakt om plekken buiten het historisch centrum op te zoeken en er komen filmpjes waarin inwoners hun wijken promoten. “Die zullen we onder meer via de sociale media verspreide­n.”

Spreidings­plan evenemente­n

Ten slotte is Antwerpen bezig met een spreidings­plan voor evenemente­n. Dat moet ervoor zorgen dat de historisch­e binnenstad niet overbelast geraakt en dat minder bekende buurten een graantje meepikken. “Veel mensen willen bij voorkeur hun evenement in de historisch­e kern van de stad zien plaatsvind­en”, besluit de toerismesc­hepen. “Maar we proberen ook andere locaties te suggereren, zoals Spoor Oost in Borgerhout. Het is een plek waar steeds vaker initiatiev­en worden georganise­erd.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ??
FOTO GREGORY VAN GANSEN
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Ook bij slecht weer vinden heel wat dagjesmens­en de weg naar de kerstmarkt op de Groenplaat­s. En dat ziet de Antwerpena­ar maar al te graag gebeuren.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Ook bij slecht weer vinden heel wat dagjesmens­en de weg naar de kerstmarkt op de Groenplaat­s. En dat ziet de Antwerpena­ar maar al te graag gebeuren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium