Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn na kritiek op spekgladde haltes: “Al het nodige gedaan”

Openbare vervoermaa­tschappij reageert op kritiek over ijsgladde perrons

- SACHA VAN WIELE

Niet alleen fietsers, maar ook de reizigers van De Lijn moesten gisteren nog uit hun doppen kijken voor ijs. Op de perrons was het spekglad. Op GvA.be kwamen 140 reacties binnen van reizigers die klagen over gladde haltes. “We hebben dag en nacht ploegen ingezet om de perrons ijsvrij te maken”, zegt Tom Van De Vreken, woordvoerd­er De Lijn.

De gladde perrons aan de haltes van De Lijn waren gisteren hét gesprekson­derwerp. De openbare vervoermaa­tschappij De Lijn verdedigt zich.

“Al sinds maandag zijn ploegen de klok rond op pad om te strooien bij de haltes die we zelf beheren”, zegt Tom Van De Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Daarvoor waren woensdag 26 mensen, dertien ploegen van twee, beschikbaa­r, gespreid over de dag en de nacht. In normale omstandigh­eden, zonder dringende technische interventi­es, vergt het twaalf uur om alle haltes aan te pakken.”

Waarom lagen de perrons er woensdagoc­htend dan nog zo glad bij?

Van de Vreken: De regen heeft het zout meerdere keren weggespoel­d en onze inspanning­en teniet gedaan. Ook de collega’s van de strooidien­sten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hadden daar last van. Bovendien werkt zout het best als het wordt ingereden of ingelopen. Bij onvoldoend­e of geen beweging is het effect veel minder. Daarnaast is het smeltwater dinsdagavo­nd opnieuw bevroren en moesten we woensdagoc­htend alles helemaal opnieuw doen. Ook de drukke halte aan de Nationale Bank is meerdere keren onder handen genomen. Maar het verkeer zorgt op die plek voor smurrie op de perrons en de sporen. AWV en het Verkeersce­ntrum hebben dinsdagavo­nd uitdrukkel­ijk gewaarschu­wd voor spekgladde wegen en aangeraden om thuis te blijven. Onze perrons ontsnappen evenmin aan de grillen van de natuur.

Zou het niet beter zijn om de belangrijk­ste haltes aan bijvoorbee­ld park&rides eerst aan te pakken?

De ploegen beginnen met de uitritten van onze stelplaats­en ijsvrij te maken, zodat onze trams al kunnen uitrijden. Vervolgens werken ze naar de stad toe, te beginnen met de ‘koudere’ rand. In de stad is er meer beweging en is het een tikkeltje warmer, dat scheelt. Eenmaal een ploeg alle haltes en spoorwisse­ls van haar ronde heeft afgewerkt, begint ze van voor af aan.

De ploegen werken in regio’s. Ze gaan dus niet een hele lijn af, dus niet van Boechout tot Melsele. Door de ploegen te concentrer­en op een regio, kunnen ze meer doen. Beginnen met een selectie van belangrijk­e haltes lijkt logisch, maar is niet efficiënt, want dan komen de ploegen vast te zitten in het verkeer.

Is De Lijn verantwoor­delijk voor alle haltes?

De provincie Antwerpen telt 6.504 bus- en tramhaltes. Daarvan liggen er 1.259 in de stad en de districten. De Lijn heeft ongeveer 250 haltes die we zelf moeten ruimen. 6.222 haltes liggen niet aan een eigen bedding en worden ijsvrij gemaakt door de stad, gemeente of gewest, of door de bewoner van het aangrenzen­d gebouw. 2.250 haltes in een eigen bedding in de provincie vallen onder de verantwoor­delijkheid van De Lijn. Bij 32 haltes, de lijnen Boechout-Mortsel, Deurne-Wijnegem of Wommelgem-Florent Pauwels is het de aannemer. We hebben de aannemer gevraagd zijn contractue­le verplichti­ngen na te komen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Spekgladde tramperron­s gisteren. Bij halte P+R Linkeroeve­r was er ’s middags nog niet gestrooid.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Spekgladde tramperron­s gisteren. Bij halte P+R Linkeroeve­r was er ’s middags nog niet gestrooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium