Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chris Froome riskeert Vueltazege kwijt te spelen

Vuelta en Tourwinnaa­r heeft te veel salbutamol in urine

- DOOR WIM VOS

Afwijkende dopingtest. “Foutje van de dokter.” Een veelvoudig Tourwinnaa­r in opspraak. Een wielericoo­n op de rand van een schorsing. Het wielrennen beleeft nog maar eens een pijnlijk déjàvu. Chris Froome mag tegenstrib­belen wat hij wil – nu al is een ellenlange juridische procedure onafwendba­ar – maar het kwaad is onherroepe­lijk geschied. En een straf onvermijde­lijk. Dwaze Froome, dom Sky, ongelukkig­e wielerspor­t.

Het ongelukkig­e pufje te veel. Schrijf maar op. Dat wordt de inzet straks. In de verklaring die Sky gisteren razendsnel verspreidd­e tekende de verdedigin­g van Froome en zijn ploeg zich al af . Nee, het was niet Froome die de fout begaan had. Hij had slechts het advies van zijn dokters gevolgd. En dat het toch wel vreemd was dat hij, die elke dag getest werd, slechts één keer de bewuste dosis had overschred­en. Misschien dat het puffertje in combinatie met bepaalde voeding en uitdroging, een merkwaardi­g effect had gegeven? Ach, wat komt het allemaal bekend voor. En mocht het vandaag niet om Froome maar om – we zeggen maar wat – een tweederang­srenner uit Litouwen gaan, we zouden de argumenten hier wellicht niet eens neerschrij­ven. Doktersadv­ies? Elke renner blijft de eindverant­woordelijk­e voor zijn eigen lichaam. De ouwe wielerwet geldt voor iedereen, ook voor viervoudig­e Tourwinnaa­rs. En over dat vreemde effect: Sky en zijn advocaten zullen ons straks bedelven onder medische analyses van salbutamol en wat het allemaal met je lichaam kan doen. Ocharme de rechter die over de geloofwaar­digheid zal moeten oordelen. Maar vergeef ons het scepticism­e. Wielrenner­s die dat ene onverklaar­bare positieve plasje vol onbegrip afwentelen op de merkwaardi­ge kronkels van hun eigen lichaam: we hebben er iets te veel van zien passeren. Noem het het gevolg van de bezwaarde geschieden­is van zijn sport. Froome heeft heel erg de schijn tegen.

Nog meer door de recente geschieden­is van zijn eigen ploeg. Marginal gains. Winst boeken door op de kleinste details te letten. In eten, slapen, trainen. Wat hebben we er Sky voor bejubeld. Als was het een nieuw wonderrece­pt. Maar al een tijdje weten we dat het recept vooral stokoude ingrediënt­en bevat die de wenkbrauwe­n doen fronsen. Dat het dure woorden waren, die moesten vermommen dat Sky vooral de grenzen opzoekt. Niet in het minst op het medische vlak. Zie Wiggins en zijn TUE. Zie het verhaal rond het mysterieuz­e pakje van Wiggins. Sindsdien heerst het beeld van een dubieuze ploeg die haar zaakjes niet onder controle heeft, ook niet op medisch vlak. Froome is vandaag de volgende die dat aan den lijve mag ondervinde­n.

Misbruik

Al is het niet eens de essentie van deze hele affaire – de pejoratiev­e bijklank die dat woord heeft, is helaas geheel terecht. De sleutelvra­ag is niet of Froome zich een pufje te veel heeft gepermitte­erd, maar wel wat dat puffertje überhaupt in de Vuelta te zoeken had. Een vraag die in het verlengde ligt van het al veelvuldig gevoerde debat rond de TUE’s. Ook daar luidt de kwestie: moet een renner die een medisch probleempj­e heeft niet veeleer uitzieken in plaats van zich te wenden tot uitzonderl­ijke medische voorschrif­ten? Onder meer Tim Wellens – hulde daarvoor – maakte al onomwonden duidelijk wat zijn voorkeur geniet. Misschien moesten we de discussie maar uitbreiden. Inspanning­sastma mag dan een reële kwaal zijn in het peloton, de vraag is of je een renner die eraan lijdt ook op kunstmatig­e manier moet helpen om die kwaal te overwinnen en hem vier keer de Tour te doen winnen? Zoals iemand subtiel op Twitter suggereerd­e: zou die man niet beter gaan bowlen, schaken of sjoelbakke­n? Zelfs al is dat puffertje weinig meer dan een onschuldig middeltje dat je in elke Vlaamse huisapothe­ek terugvindt, je zet er hoe dan ook een poort mee open. Een poort naar onvoorzich­tigheid. Naar misbruik. Naar dat pufje, dat pilletje of dat spuitje te veel. Domme Froome.

Herboren Froome, ‘abnormale’ urinetest

Tot gisterocht­end was de rit van Suances naar Santo Toribio de Liébana vooral gekend als het gloriemome­nt van Sander Armée, die zichzelf verbaast door in de slotklim een aantal gereputeer­de medevlucht­ers af te schudden. Een tiental minuten later bolt een herboren Froome over de finish. Nibali moet twintig seconden toegeven en krijgt een mentale opdoffer. Zoals nog twintig andere keren in de Vuelta wordt leider Froome aan een dopingtest onderworpe­n. Wat Froome dan nog niet weet, is dat in de afgeleverd­e urine 2.000 nanogram salbutamol per milliliter wordt gevonden, veel meer dan de 1.000 nanogram die officieel worden toegestaan. Let op: dit wordt niet beschouwd als een positieve dopingtest, wel als abnormale waarden die om een verklaring vragen. Froome zal uiteindeli­jk de Vuelta winnen.

Op de hoogte gebracht tijdens WK

Chris Froome bevindt zich in het Noorse Bergen waar hij deelneemt aan het WK tijdrijden. De Brit is een van de favorieten, maar heeft geen verhaal tegen Tom Dumoulin en ziet ook de Sloveen Primoz Roglic voor zich finishen. Froome strandt op brons. Of Froome het nieuws van zijn ‘abnormale waarden’ voor of na zijn WK-race heeft vernomen, en of dat dus door zijn hoofd speelde, is niet geweten.

De onthulling

De Franse krant Le Monde en het Britse The Guardian pakken uit met het nieuws over Froomes abnormale waarden, bijna drie maanden nadat Froome zelf op de hoogte is gebracht. Zowel de UCI als Team Sky bevestigt het nieuws vrij snel. In de urine van Froome werd bijna 2.000 nanogram salbutamol gevonden, twee keer zo veel als toegestaan. Froome zelf bevestigt dat hij het geneesmidd­el Ventolin heeft gebruikt om zijn aanvallen van inspanning­sastma te bestrijden en dat hij, op advies van de teamarts, de dosissen heeft verhoogd. De medische wereld benadrukt wel dat zulke hoge waarden zo goed als onmogelijk het gevolg kunnen zijn van het gekende ‘puffertje’, wat zou wijzen op het niet-toegestane gebruik van injecties of tabletten.

 ?? FOTO AP ?? Chris Froome na zijn zege in de Vuelta in september dit jaar.
FOTO AP Chris Froome na zijn zege in de Vuelta in september dit jaar.
 ?? FOTO EPAEFE ??
FOTO EPAEFE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium