Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filmfan voelt en ruikt Star Wars

‘THE LAST JEDI’ IN 4D IN KINEPOLIS ANTWERPEN

- JAN STASSIJNS www.kinepolis.be

In Kinepolis Antwerpen is gisteren de eerste 4DXzaal geopend voor het grote publiek. 4DX, dat zijn bewegende zetels, wind, water, geuren en lichteffec­ten die perfect gesynchron­iseerd zijn met de actie op het grote scherm. Geen betere film dan de nieuwe Star Wars: The Last Jedi om voor het eerst de toekomst van film te beleven.

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi is voorlopig ook nog de enige film met 4D-effecten, maar het zal niet lang meer duren voor u elke blockbuste­r op deze manier kunt beleven. Uw krant trekt naar de Kinepolis in Antwerpen, waar we opgewacht worden door Darth Vader, stormtroop­ers en enkele Jedi. De zaal zit volledig vol, wat te verwachten is op een woensdagna­middag én op de eerste dag dat het achtste deel van de populaire filmreeks wordt vertoont.

Kledij beschermen

Voor de film van start gaat, worden de veiligheid­srichtlijn­en voor de 4DX uitgelegd. Hoewel de kijkers in de intro allemaal een 3D-bril droegen, zijn die voor ons niet nodig. De combinatie 3D en 4DX zou pas iets voor volgende zomer zijn. We moeten wel de nodige voorzorgsm­aatregelen nemen om kledij te beschermen tegen wind, regenachti­ge omstandigh­eden, gespetter en sterke geuren. Dat klinkt zorgwekken­d. Bij Kinepolis weten ze hoe ze de spanning moeten opbouwen.

Warme dranken en nacho’s met saus zijn ook verboden in de zaal. Gelukkig maar. De bewegende zetels waar ik al naar verwees: ze rollen, zwaaien, draaien en trillen. Het laatste wat u dan wil, zijn nacho’s of hete koffie van uw buurman of -vrouw in uw nek.

Lasers uit de zetel

Wie de film nog wil gaan bekijken, toch nog even dit: dit artikel bevat geen spoilers, enkel zaken die u al weet. Er zijn ruimtesche­pen en die doen dingen ontploffen. De 4DX-effecten maken de ruimtegeve­chten in ieder geval een stuk interessan­ter. De bewegingen van de zetel doen mij meteen naar de armleuning­en grijpen. Ik beweeg mee

met elke beweging die op het scherm gebeurt. De windeffect­en geven een idee van de snelheid waarmee dat gebeurt. De lasers vliegen je rond de oren, en dat is bijna letterlijk te nemen. In de leuning van de zetel zitten twee gaten, waar lucht uit geschoten wordt.

De reacties in het publiek liegen er niet om. Het is schrikken, zeker in het begin. Ontploffin­gen gaan gepaard met felle lichten in de zaal. Bent u het type dat weleens in slaap durft te vallen tijdens een film? Dan is dit een behoorlijk­e uitdaging.

Kopjeonder

De zetels passen zich ook aan de verschille­nde camerapers­pectieven aan. Wanneer planeten of landschapp­en vanuit de hoogte in beeld worden gebracht, kantelt de zetel naar voren, alsof je zelf neerkijkt op het geheel. En dan is het nog het water. Als het regent of golven slaan tegen de rotsen, en zelfs als er champagne wordt ontkurkt, voel je de spetters over je heen gaan.

Gelukkig beperkt dat zich tot enkele seconden en is het niet in verhouding met de nattigheid in de film. Er gaat bijvoorbee­ld in de film iemand volledig kopjeonder, het publiek in de zaal bleef daarvan bespaard. Toch is het telkens schrikken. Het komt ook op de meest onverwacht­e momenten, met als gevolg dat elk beetje water in de film je toch een beetje angst inboezemt.

Die reactie lag waarschijn­lijk in de lijn van de verwachtin­gen, want er is ook een knopje waarmee de watereffec­ten uitgeschak­eld kunnen worden .

Indringend­e popcorngeu­r

De combinatie van al die factoren geeft een extra dimensie aan de film. Enkel de geureffect­en stellen teleur. Wat ik mij daarvan kan herinneren, is enkel de doordringe­nde geur van popcorn. Dat mag, in tegenstell­ing tot nacho’s, wel de zaal in.

Voor mensen die liever op hun gemak van de film genieten, weggezakt in de zetel, is de 4DX-voorstelli­ng misschien niet weggelegd. Ook aan wie wagenziek wordt, zou ik het niet aanbevelen. Als u altijd al eens wou weten hoe het voelt om in een X-Wing Fighter door de ruimte te cruisen, is het alleen nog uw portefeuil­le die een obstakel kan vormen. Een ticketje kost namelijk 17,95 euro. Niet goedkoop, maar in ruil wordt u helemaal in de film gezogen. Een goede film, nota bene.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Waterdamp vult de zaal tijdens de vertoning.
FOTO PHOTO NEWS Waterdamp vult de zaal tijdens de vertoning.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lasers die het publiek rond de oren vliegen: voor sommigen is het even schrikken.
FOTO PHOTO NEWS Lasers die het publiek rond de oren vliegen: voor sommigen is het even schrikken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium