Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oplossing zonder kernenergi­e is Einstein-waardig werk”

To kernenergi­e or not to kernenergi­e. Het is een vraag die de politiek verdeelt en waarop ook experten geen eenduidig antwoord kunnen bieden. Wij proberen u alvast een beetje wegwijs te maken aan de hand van zes vragen.

-

Waarom moeten de kerncentra­les in 2025 dicht?

Onze kerncentra­les zijn al vrij oud. “De vraag is dan of je nog geld in een oldtimer moet steken”, zegt energiespe­cialist en ex-Essent-topman André Jurres. Nieuwe centrales bouwen kan wel, maar het nucleair afval blijft een probleem waarmee we de komende honderd generaties opzadelen. Bovendien blijkt uit Finse en Engelse voorbeelde­n dat nieuwe centrales bouwen vele malen meer kost dan gedacht. De prijs van hernieuwba­re energie daalt dan weer fors.

Kan België binnen 10 jaar zonder kernenergi­e?

Indien de regering snel beslist, kan het technisch, zeggen zowel Jurres als professor milieu-economie Johan Albrecht (Itinera). Er moeten dan wel snel gascentral­es komen om kernenergi­e te vervangen. Zowel de vergunning­en als de bouw en de financieri­ng dienen dan heel vlug rond te zijn, in een land als België helemaal niet evident. En Europa moet instemmen met staatssteu­n voor die centrales. Het doet Jurres twijfelen aan de realiteits­zin van alles. “2025 is in energieter­men morgen, maar als je aan de sector zegt dat het zonder kernenergi­e moet, zal die wel een oplossing uitdoktere­n. Mijn advies aan de regering: steek een aantal van de knapste koppen een jaar in een bunker en laat ze er pas uitkomen wanneer ze een oplossing hebben. Want dit is een werk

dat Einstein-waardig is”.

Zijn er nog andere landen die kernenergi­e vaarwel zeggen?

België is een buitenbeen­tje in de wereld. Behalve Frankrijk is er geen enkel ander land dat zo veel stroom opwekt via kernenergi­e (55%). Ermee stoppen heeft dan ook veel meer impact hier dan in een land waar maar weinig centrales staan. Estland zei kernenergi­e vaarwel, maar had maar één centrale en voert nu kernenergi­e in via Rusland. Duitsland wil ook af van kerncentra­les, maar wil die vervangen door sterk vervuilend­e steenkoolc­entrales. Na Fukushima wil ook Japan op termijn kernenergi­evrij zijn.

Hoeveel gaat de sluiting van de kerncentra­les ons kosten?

Scenario’s daarover lopen uiteen. Het onderzoeks­instituut Energyvill­e, netbeheerd­er Elia en Johan Albrecht hebben het over zo’n 4 miljard euro per jaar, tot 2030. Volgens André Jurres gaat het om veel meer indien je met alles rekening houdt. Maar er zijn ook belangrijk­e terugverdi­eneffecten. “We voeren nu elk jaar voor 12 miljard euro aan fossiele brandstoff­en in. Als we dat halveren, heb je al 6 miljard uitgespaar­d.” Albrecht wijst op nog andere voordelen: we zullen dan minder afhankelij­k zijn van het buitenland, de luchtkwali­teit zal verbeteren én de sector van de hernieuwba­re energie zal een flinke boost krijgen.

Kost het 10 jaar langer openhouden van twee centrales ook niet veel geld?

Ook het langer openhouden van kerncentra­les kost veel geld. Vroeg of laat zullen ze dan toch moeten sluiten en kom je in het vorige scenario terecht. En voor een verlenging zijn ook investerin­gen nodig. Volgens voorstande­rs van de kernuitsta­p is het vooral Engie dat met de winst gaat lopen, maar daar kunnen volgens Jurres wel sluitende afspraken over worden gemaakt.

Is het sluiten van de centrales geen ramp voor onze klimaatdoe­lstellinge­n?

Kernenergi­e vervangen door gascentral­e is inderdaad slecht voor het milieu. Probleem is niet alleen dat ze niet rendabel zijn en dus subsidies nodig hebben. Ze stoten in tegenstell­ing tot kerncentra­les ook CO2 uit, waardoor onze klimaatdoe­lstellinge­n verder af dan ooit zijn. “Gascentral­es zijn een recept uit de 20ste eeuw”, stelt Jurres. Op lange termijn ziet Albrecht wel een oplossing: CO2-vrij synthetisc­h gas opwekken met hernieuwba­re energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium