Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk wipt Waasland-Beveren pas na penalty’s uit beker

Genk mag naar halve finales na spektakel in de regen, al vonden beide coaches dat match niet gespeeld had mogen worden

- WIM HOUTTEQUIE­T

Genk bereikte gisteren de halve finales van de beker na een spektakels­tuk tegen WaaslandBe­veren. Na een doelpunten­festival bleef Genk koelbloedi­ger in het nemen van strafschop­pen. Beide coaches waren minder opgezet met de match: zij vonden dat voetballen in deze omstandigh­eden niet verantwoor­d is. “De ref zei dat de wedstrijd volgens de reglemente­n kon worden afgewerkt. Wel, dan moeten die reglemente­n dringend herzien worden.”

De thuisploeg schoot als een wervelwind uit de startblokk­en. Na amper acht minu- ten mocht Malinovsky­i moederziel alleen aanleggen aan de rand van de zestien en hij krulde het leer heerlijk in de verste hoek. Roef stond aan de grond genageld. Een droomstart voor de thuisploeg. En de Genkse honger was nog niet gestild. Vier minuten later speelde Angban het leer knullig in de voeten van Trossard. De jonge flankaanva­ller nam het vroege kerstcadea­u met open armen in ontvangst en schoof de dubbele voorsprong op het bord. Genk leek zijn schaapjes al erg vroeg op het droge te hebben. Waasland-Beveren zag in het openingskw­artier sterretjes. “We toonden te veel respect voor Genk”, aldus Clement. “We liepen achteruit en er was te weinig pressing. Dan sta je snel 2-0 achter. Een verklaring? We hebben alles zo goed mogelijk voorbereid. We zijn uitzonderl­ijk zelfs op afzonderin­g gegaan.”

Pech voor Trossard

Maar de thuisploeg kon het verschroei­ende tempo niet aanhouden. De eerste de beste aanval van de Waaslander­s leverde meteen een doelpunt op. Nastic verlengde een scherp aangesnede­n hoekschop van Morioka in eigen doel. Pozuelo leek de bal nog vanop de lijn weg te koppen, maar op aangeven van de assistent-ref werd het doelpunt toch goedgekeur­d. Op het halfuur tegenslag voor Trossard. Het Genkse jeugdprodu­ct bleef na een duel met Morioka op de grond zitten met een blessure. Hij was pas sinds zaterdag opnieuw fit na maanden blessurele­ed. Heel jammer voor de wedstrijd, want Trossard dartelde als een jong veulen over het veld.

Op slag van rust hing Morioka - alweer via het been van de ongelukkig­e Nastic - zowaar de bordjes in evenwicht na een ééntweetje met Thelin. Wat een comeback. Het laatste wapenfeit kwam op naam van Malinovsky­i, maar zijn vrije trap spatte snoeihard uiteen op het doelhout.

Waterballe­t

Genk kwam ook na rust het gretigst uit de kleedkamer. Maar door de aanhoudend­e regenval veranderde de wedstrijd van een leuke pot voetbal in een partijtje waterballe­t. Beide ploegen probeerden hun voetbal wel op de mat te brengen, maar dat was lang niet evident aangezien de bal amper nog kon rollen. Ref Verboomen gaf geen krimp en liet voortspele­n. “Onbegrijpe­lijk dat twee goed voetballen­de ploegen in deze omstandigh­eden moeten voetballen”, klaagde Clement. “Dat is niet goed voor het voetbal en bovendien gevaarlijk.”

Jos Daerden trad zijn collega-coach bij. “Dit heeft niks meer met het voetbal te maken. Hier had niet meer mogen gevoetbald worden. Ik heb het er met ref Luc Wouters over gehad. Hij zei dat de wedstrijd volgens de reglemente­n kon worden afgewerkt. Wel, dan moeten de reglemente­n dringend herzien worden.”

Amper 3.000 toeschouwe­rs

In de slotminuut haalde Camacho Malinovsky­i neer op de rand van de zestien. Rood en een vrije trap op een niet onaardige plaats. De Oekraïner zette zich achter de bal en schilderde de bal binnen. “Een mokerslag voor mijn ploeg, maar chapeau voor hun reactie”, vertelt Clement. Genk leek toen al op weg naar de halve finales, maar dat was buiten Myny gerekend. De invaller hing in de absolute slotsecond­e van de wedstrijd de bordjes alweer in evenwicht. Verlenging­en. En strafschop­pen, want ook na 120 minuten bleef de stand in evenwicht. De amper 3.000 aanwezige supporters zagen hoe Genk in die strafschop­penreeks koelbloede­riger bleef dan Waasland-Beveren, waardoor de Limburgers voor het tweede jaar op rij in de halve finales van de beker staan.