Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.700 euro schuld: water afgesloten

Jong gezin zonder water gezet door Pidpa, OCMW van Zoersel verwonderd over gang van zaken

- KRISTIN MATTHYSSEN

Watermaats­chappij Pidpa sloot gisteren het water af bij het gezin Bernaerts in Zoersel. Het koppel heeft drie jonge kinderen van 10, 6 en 1. Volgens Pidpa kreeg het gezin genoeg kansen, het OCMW van Zoersel is verwonderd over de gang van zaken.

De papflessen van de jongste dochter van Erik Bernaerts (46) en Tanja Van Hofstraete­n (41) stonden gisteren naast elkaar op de gootsteen. Afwassen kunnen de twee voorlopig niet. Ze konden wel nog gauw het zitbad in de badkamer laten vollopen, zodat ze daar water kunnen scheppen om bijvoorbee­ld het toilet door te spoelen.

De middelste zoon is vandaag, woensdag, jarig. Hij wordt 6. Maar zich douchen na zijn sporttrain­ing zal er niet bij zijn. Voor een feestje is er sowieso geen geld.

“Ik heb de politie moeten bellen om mij kalm te houden”, vertelt Erik, een invalide ex-portier. “Want ik had mezelf niet meer in de hand. Van pure frustratie heb ik mijn vuist gebroken geklopt op de muur.”

Ziekte en tegenslage­n

Erik en Tanja steken niet weg dat ze zware financiële problemen hebben, als gevolg van ziekte en tegenslage­n. “We zijn al twintig jaar samen”, vertelt Erik. “Twee jaar geleden heeft Tanja een hartinfarc­t gekregen. We wisten het niet, maar ze bleek een genetische hartafwijk­ing te hebben, waarvan onze kinderen ook drager zijn. Tanja heeft een maand in coma gelegen. Ze kreeg een defibrilla­tor ingeplant. Die kostte 27.000 euro. Oké, je krijgt die grotendeel­s terugbetaa­ld, maar het geld moet er ook wel líggen hè.”

Enkele maanden na haar hartaanval werd Tanja onverwacht zwanger, terwijl haar hart dat eigenlijk niet aankon. Het leven van moeder en dochter hing aan een zijden draadje, want ook tijdens haar zwangersch­ap kreeg ze een hartcrisis. “Uiteindeli­jk is de baby gezond geboren, maar zulke toe- standen schudden je gezin gron- dig door elkaar.”

Tanja moest haar werk als poetsvrouw in een school in Sint-Job opgeven. Erik zelf heeft onstabie- le diabetes, waardoor hij drie tot vier hypo’s of hypers per dag krijgt. Tot overmaat van ramp brak hij in juni zijn rug bij een val van de trap. Ze zijn nu beiden blijvend invalide.

“In totaal hebben wij zo’n 25.000 euro uitstaande schulden bij verschille­nde schuldeise­rs, die wij op alle mogelijke manieren proberen af te lossen. Maar onze maandelijk­se medische kosten zijn zeer hoog en we moeten ook huishuur betalen. We hebben met Pidpa enkele keren een afbetaling­splan afgesproke­n en zijn echt van goede wil. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken”, zegt Erik.

1.700 euro cash

“Eén keer hebben we aan een medewerker van Pidpa hier aan de deur 700 euro cash moeten betalen. Het was dát, of hij kwam het water afsluiten. Wij hebben dat bedrag toen snel bij vrienden moeten lenen. Vandaag (dinsdag,

red.) stond de Pidpa hier terug. Ditmaal moesten we 1.700 euro betalen, of ons water zou worden afgesloten.”

Tanja en Erik hebben al een budgetmete­r voor elektricit­eit en voor gas. “Een van de agenten vroeg waarom wij geen budgetmete­r voor water hebben. Maar zo’n voorstel hebben we nooit gekregen. Ik vind het erg dat onze kinderen dit moeten meemaken. Ze hebben in 2015 al eens een uithuiszet­ting meegemaakt in SintJob.”

“Geen budgetmete­r voor water”

Volgens Alain T‘Syen, woordvoerd­er van drinkwater­maatschapp­ij Pidpa, bestaan er geen budgetmete­rs voor water. “Om praktische redenen kan het niet. Is de meter niet opgeladen en valt het water weg als de wasmachine of verwarming draait, dan zit je ineens met zware beschadigi­ngen aan die toestellen.”

T’Syen erkent dat het uitzonderl­ijk is dat het water bij een gezin met jonge kinderen wordt afgesloten. “Maar dit gebeurt pas nadat alle andere opties uitgeput zijn geraakt. Wie een factuur krijgt, heeft 21 dagen de tijd om die te betalen. Daarna volgen twee herinnerin­gsbrieven, gevolgd door een aangeteken­d schrijven. We spreken dan al over een periode van zestig dagen. Wordt er dan nog niet betaald, dan schakelen wij een incassobur­eau in. Als het dan nog niet tot een betaling komt, dan zitten we samen met het LAC (Lokale Adviescomm­issie) van de gemeente. In die commissie zitten mensen van het OCMW, de waterlever­ancier en eventueel de schuldbemi­ddelaar van de verbruiker. Ik kan u zeggen dat de beslissing om af te sluiten in overleg met het LAC al dateert van oktober 2015. Daarna zijn er nog verschille­nde pogingen geweest voor afbetaling­splannen. In twee gevallen heeft het gezin de eerste maanden betaald, maar uiteindeli­jk vielen die betalingen altijd weer stil. Daarom zijn we nu – met toestemmin­g van het LAC – tot een afsluiting overgegaan.”

Katrien Schryvers, OCMW-voorzitter in Zoersel, is zelf verwonderd over de gang van zaken. “Onze diensten hebben al contact gehad met Pidpa om aan een oplossing te werken. Het OCMW werd dinsdag op de hoogte gebracht dat dit gezin was afgesloten. Zonder echt inhoudelij­k hierop in te gaan, wil ik hierover graag een gesprek met Pidpa, omdat ik toch het gevoel heb dat er dingen zijn gebeurd die niet kunnen.”

ERIK BERNAERTS

Zonder water gezet “Tanja heeft een maand in coma gelegen. Zulke toestanden schudden je gezin door elkaar.”

 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA
 ?? FOTO KMA ?? Erik, Tanja en de jongste kinderen van 6 en 1.
FOTO KMA Erik, Tanja en de jongste kinderen van 6 en 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium