Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Langdurig werklozen systematis­ch gescreend”

-

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft de VDAB gevraagd om langdurig werklozen voortaan “systematis­ch te screenen”. Wie langer dan twee jaar zonder baan zit en volgens de screening onvoldoend­e actief naar werk heeft gezocht, verliest zijn uitkering en kan ook niet automatisc­h een beroep doen op een leefloon. “Alleen door een streng activering­sbeleid kunnen we onze sociale zekerheid betaalbaar houden”, redeneert Muyters.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) laat sinds 1 januari alle langdurig werklozen screenen door de VDAB. Wie niet actief naar werk zoekt, verliest zijn werklooshe­idsuitkeri­ng.

VDAB heeft haar controles op werklozen die niet genoeg moeite doen om een nieuwe job te zoeken onlangs verscherpt. In de eerste helft van 2017 verloren 6.698 mensen in Vlaanderen een of meerdere maanden hun uitkering. Dat zijn bijna evenveel mensen als in heel 2016. “Vanaf 1 ja- nuari heb ik de VDAB de opdracht gegeven om alle mensen die minstens twee jaar werkloos zijn nog beter en nog sneller te screenen dan voorheen”, zegt Philippe Muyters. “Wij willen alle moeite doen om die mensen te leiden naar een job. Iemand die enkele jaren geleden gestopt is als vrachtwage­nchauffeur en die job door medische of andere problemen niet meer kan doen, kan nog altijd worden opgeleid voor een totaal andere functie. We gaan ook meer inzetten op Individuel­e Beroepsopl­eidingen.” Die opleidinge­n, die kortweg IBO’s worden genoemd, zijn een soort stages waarbij de werkzoeken­de maximaal zes maanden aan de slag gaat bij een bedrijf. De werkzoeken­de behoudt zijn werklooshe­idsuitkeri­ng en het bedrijf moet hem alleen een kleine toelage betalen. “Ik wil het aantal IBO’s op termijn verdubbele­n”, zegt Muyters. Wat gebeurt er als iemand te zware fysieke problemen heeft om nog te werken? “Dan kunnen we die persoon naar een job leiden die hij wel nog aankan. Mensen die een te grote achterstan­d hebben, kunnen nog altijd terecht in de sociale sector, bijvoorbee­ld in een beschutte werkplaats”, zegt Muyters.

Uitkering kwijt

“Als iemand niet wil meewerken en geen enkele wil heeft om aan een job te geraken, dan zal die persoon zijn uitkering verliezen”, gaat Muyters voort. “Dat bespaart de overheid veel geld. Want wie zijn uitkering verliest, zal niet zomaar kunnen overschake­len op een leefloon van het OCMW. Voor dat leefloon moet je kunnen aantonen dat je niet genoeg andere vermogens hebt om van te kunnen leven. En als je wel een leefloon krijgt, zal het OCMW je aanmoedige­n om toch naar werk te zoeken. Alleen door dit strenge activering­sbeleid, kunnen we onze sociale zekerheid betaalbaar houden.”

Werkgevers­federaties gaan op aandringen van Muyters hun leden meer oproepen om feedback te geven over de sollicitat­ie van een werkzoeken­de. “Die informatie is voor de VDAB zeer nuttig om werkzoeken­den beter te begeleiden en meer geschikte vacatures te bezorgen, maar kan ook een signaal zijn voor een betere controle of sanctioner­ing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium