Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maria en Jen wilden geen hulp, niemand mocht binnen

Donderdag zus (81) dood aangetroff­en, hulpeloze andere zus (84) zaterdag overleden

- HANS OTTEN PAUL DEMEYER MARC PEETERS

De politie vond donderdag de bejaarde zussen Maria (81) en Esther ‘Jen’ (84) Boeckx in schrijnend­e toestand. Maria was al enkele dagen overleden, Esther was er erg aan toe en stierf een dag later. Hun dorp OnzeLieveV­rouwOlen schippert tussen gevoelens van rouw en schuld.

De postbode signaleerd­e donderdag aan de politie dat de brievenbus van de zussen Maria en Esther Boeckx uitpuilde met poststukke­n. De wijkagent trok op onderzoek, belde de ziekenhuiz­en in de omgeving af en klopte bij de buren aan. Toen ook die vertelden dat ze geen van beide zussen de laatste paar dagen nog gezien hadden, drong de politieman met een speurder via de achterzijd­e de woning binnen.

Op de bovenverdi­eping stootten ze op Maria, die levenloos op de grond lag. Volgens de eerste vaststelli­ngen moest ze al enkele dagen voordien een natuurlijk­e dood gestorven zijn. In bed troffen ze de drie jaar oudere zus aan. Ze vertoonde ernstige ondervoedi­ngsverschi­jnselen. Esther was volgens de politie fysiek niet in staat geweest om nog alarm te slaan na het plotse overlijden van haar zus. Zij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Herentals overgebrac­ht, waar ze een dag later bezweek.

Fiere madammen

Voor de Olense deelgemeen­te Onze-Lieve-Vrouw-Olen komt de dubbele tragedie als een flinke klap. De ongehuwde en kinderloze vrouwen waren tijdens hun actieve loopbaan erg bekende figuren, fiere madammen die graag gezien waren. Maria zag als kleuterlei­dster het halve dorp als uk in haar klas passeren. Esther, die beter bekend was onder haar roepnaam Jen, baatte aan de spooroverw­eg vlak bij het station het volkscafé In de Kroon uit. De invoering van de euro bracht in haar ogen te veel rompslomp met zich mee, waarop ze de kroeg definitief sloot. Al die tijd waren de zussen in de woongedeel­tes boven het leegstaand­e café blijven wonen.

Het lijkt het zoveelste schrijnend­e verhaal van vereenzami­ng, maar het ligt in dit geval iets complexer dan dat. “Ze gingen met de auto heel dikwijls op bezoek bij hun broer toen die in een woonzorgce­ntrum verbleef, tot hij enkele jaren geleden overleed”, zegt een overbuur. “Maar ze kwamen nog altijd geregeld buiten en hadden een goed contact met de buren. Het waren vriendelij­ke, gezellige dametjes. Ze gingen af en toe iets drinken in de cafés in Olen of zelfs in Herentals. Vorige week zaterdag waren ze nog iets bij de kebabzaak naast hun deur gaan eten. Maar nadien waren ze niet meer gezien.”

Verboden terrein

Maria en Jen kwamen wel buiten, het probleem was volgens buren en officiële instanties vooral dat ze niemand meer binnen lieten. Verscheide­ne ruimtes in hun woning staken vol rommel. “Ik was bij de verbouwing van mijn zaak tegen hen gaan zeggen dat ze wat van hun rommel in mijn gehuurde bouwcontai­ner mochten gooien. Dat wilden ze niet”, zegt uitbater Fatih Mavilii van de gelijknami­ge pitazaak.

De buurt geeft toe dat “dit ooit moest gebeuren”. “Jen reed nog altijd met de auto, maar eigenlijk had ze het moeilijk. Ze kwam almaar verwarder over. Maria was wat op de sukkel na een heupoperat­ie. Eigenlijk waren ze niet meer in staat om hun huis te onderhoude­n. Maar als je ze hulp aanbood, weigerden ze. Het is verschrikk­elijk spijtig dat dit is gebeurd.”

Volgens gemeente en OCMW waren er in het recente verleden verschille­nde medewerker­s bij de gezusters Boeckx aan de deur geweest om te peilen naar hun welbevinde­n. “Ons OCMW laat postbodes langsgaan bij bejaarden en hen een vragenlijs­t over vereenzami­ng invullen”, zegt de Olense burgemeest­er Seppe Bouquillon (CD&V). “De postbode belde ook bij de zussen Boeckx aan. Maar hij mocht zelfs niet binnen. Anders hadden we misschien wel gezien hoe erg het met hen was gesteld en konden we ingrijpen. We hebben gefaald, maar ik wil net dit voorval aangrijpen om verder te gaan met onze inspanning­en tegen vereenzami­ng.”

Door vangnet geglipt

Geriater Lucien De Cock is mild. “Je mag nog zo veel vangnetten voorzien, er zijn altijd bejaarden die ertussendo­or glippen, die alle hulp weigeren. En daar is maar één reden voor: angst. Angst om in het rusthuis te belanden wanneer duidelijk is dat ze het thuis alleen niet meer beredderen.”

Voor de zussen vindt aanstaande donderdag in de parochieke­rk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen een gezamenlij­ke uitvaartpl­echtigheid plaats.

FATIH MAVILII

Buurman “Ik zei tegen hen dat ze wat van hun rommel in mijn bouwcontai­ner mochten gooien. Dat wilden ze niet.”

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? De zussen Maria en Esther ‘Jen’ Boeckx woonden boven hun vroegere café. De tachtigers kwamen vaak buiten, maar lieten niemand binnen. Binnen en buiten lag er wel wat rommel.
FOTO HANS OTTEN De zussen Maria en Esther ‘Jen’ Boeckx woonden boven hun vroegere café. De tachtigers kwamen vaak buiten, maar lieten niemand binnen. Binnen en buiten lag er wel wat rommel.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium