Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nummerplat­en niet hetzelfde als

Minister Bacquelain­e (A-10) krijgt alle verkeersbo­etes van West-Vlaamse ondernemer (A-IO)

- CEDRIC LAGAST

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) zit verveeld met een reeks verkeersbo­etes die hij voor zijn officiële dienstwage­n in de bus heeft gekregen. Zijn dienstwage­n stond op die dagen immers gewoon in de garage. De oorzaak ligt bij een WestVlaams­e ondernemer die met een erg gelijkende, gepersonal­iseerde nummerplaa­t rondrijdt. A10 (twee cijfers) is niet hetzelfde als AIO (twee letters), maar voor de flitscamer­a’s blijkbaar wel.

Al vier keer heeft hij zo’n boete in de brievenbus gekregen, vertelde minister Bacquelain­e afgelopen weekend in de Franstalig­e krant La

Capitale. Telkens voor overtredin­gen in de buurt van Brugge: ofwel omdat hij te snel reed, of omdat zijn dienstwage­n verkeerd geparkeerd stond. Alles samen: 253 euro.

“Maar ik was op die dagen niet in Vlaanderen. Ik kan bewijzen dat mijn auto toen in de garage van mijn kabinet stond”, zegt Bacquelain­e.

De federale politie kon het raadsel ophelderen: de auto die telkens beboet werd, draagt niet de officiële ministerië­le nummerplaa­t A-10. Maar wel de gepersonal­iseerde plaat A-IO. “Blijkbaar vergissen zelfs de camera’s zich tussen de 1 en de I, en de nul en de O”, zegt de minister.

Minister ter hulp

Bacquelain­e zit zo verveeld met de zaak dat hij afgelopen donderdag zijn collega en partijgeno­ot, minister van Mobiliteit François Bellot, om hulp vroeg. Zijn kabinet belooft in de Franstalig­e pers een oplossing: “De Dienst Inschrijvi­ng van Voertuigen zal de bewuste chauffeur contactere­n en aan de man vragen of hij zijn A-IO nummerplaa­t kosteloos wil omruilen.”

“Omruilen? Ik denk er niet aan”, zegt Thomas G., de West-Vlaming die de nummerplaa­t A-IO al sinds 2014 bezit. “Uiteraard heb ik die gekozen omdat ze op A-10 lijkt. Overal waar ik kom, denken ze dat ik een minister ben.”

“Vroeger reed ik met een VW, maar sinds enkele weken met een Tesla. Sindsdien is iedereen er zeker van dat ik een minister ben. Afgelopen vrijdag nog werd ik tegengehou­den voor een alcoholcon­trole. Door het open raam hoorde ik de politie fluisteren: dat is een minister...”

De West-Vlaming heeft een website waarop eigenaars van gepersonal­iseerde nummerplat­en die platen aan elkaar kunnen doorverkop­en. Hij bezit zelf nog een aantal andere opmerkelij­ke combinatie­s, zoals A-IOO, of PIO.

Boetes vermijden, daar is het Thomas G. naar eigen zeggen niet om te doen. “Ik wil er geen misbruik van maken. Zo vaak loop ik trouwens geen boetes op. Dat ze bij die minister terechtkom­en, is niet mijn schuld. De parkeerwac­hters en politiemen­sen moeten beter opletten.”

Protocolla­ire orde

“Als die persoon weigert, dan zullen we minister Bacquelain­e vragen of hij een andere nummerplaa­t wil”, zegt het kabinet Bellot. “Maar dan moeten we eerst contact opnemen met de Kanselarij van de premier. Die nummerplat­en worden immers toegekend volgens een protocolla­ire orde.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister Bacquelain­e bij zijn dienstvoer­tuig met nummerplaa­t A10.
FOTO ISOPIX Minister Bacquelain­e bij zijn dienstvoer­tuig met nummerplaa­t A10.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium