Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenvaar­t beleeft boerenjaar

Transport van goederen over Vlaamse waterwegen vestigt record

- CHRISTOF WILLOCX

De binnenvaar­t heeft in 2017 een recordjaar beleefd. Het transport van goederen over waterwegen in Vlaanderen steeg in een jaar tijd met 6,5%. Maar er is nog werk aan de winkel.

In 2017 werd in Vlaanderen liefst 72 miljoen ton goederen vervoerd via de binnen- vaart. Dat is 6,5% meer dan in 2016. “Topcij- fers”, vindt ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Elke vracht die over het water wordt vervoerd, moet niet meer over de weg. Als de binnenvaar­t met 6,5% groeit, dan betekent dat 175.815 vrachtwage­ns minder.” Transporte­conoom Thierry Vanelsland­er van de UAntwerpen stelt dat cijfer wel in vraag. “Het is niet automatisc­h zo dat de extra ladingen op die binnenvaar­tschepen anders sowieso per vrachtwage­n zouden worden vervoerd”, nuanceert Vanelsland­er. “Bovendien is het logisch dat de binnenvaar­t het goed doet. De economie trekt aan. Daardoor is er niet alleen meer binnenvaar­t, maar zijn er ook meer files op de weg.” De binnenvaar­t wordt vooral meer gebruikt voor het vervoer van vaste brandstoff­en, met een stijging van bijna 30%. Op het Albertkana­al steeg het vervoer van goederen en grondstoff­en vorig jaar met 7%. En op de as Antwerpen-Brussel-Charleroi was de stijging bijna 8%. Weyts wil dat de binnenvaar­t de komende jaren nog veel meer vrachtwage­ns van de weg haalt. De nv Vlaamse Waterweg heeft daar een actieplan voor uitgewerkt. “We leggen nieuwe kaaimuren aan, we verhogen de bruggen op het Albertkana­al, de verbinding tussen de Seine en de Schelde wordt uitgebouwd en het kanaal naar Charleroi wordt gemodernis­eerd”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van de nv Vlaamse Waterweg.

Minder prestige

Vandaag wordt 15% van de goederen via de binnenvaar­t vervoerd. Ben Weyts wil dat dit aandeel tegen 2030 oploopt tot 20%. “Maar het is nog afwachten of dat gaat lukken”, zegt Vanelsland­er. “Er zijn zeer weinig jongeren die nog met kleine schepen willen varen. Dat heeft minder prestige. Daardoor dreigt een tekort aan bestuurder­s op de kleinere kanalen. Bovendien is het niet zeker dat een toenemende binnenvaar­t in de toekomst voor minder files zal zorgen. Als de files blijven groeien zoals nu, helpt zelfs Oosterweel niet meer.”

BEN WEYTS

Vlaams minister van Mobiliteit “Wanneer de binnenvaar­t groeit met 6,5%, dan betekent dat 175.815 vrachtwage­ns minder op onze autowegen.”

 ?? FOTO VUM ?? Minister Weyts wil dat de binnenvaar­t nog veel meer vrachtwage­ns van de weg haalt. Daar heeft nv Vlaamse Waterweg een actieplan voor uitgewerkt.
FOTO VUM Minister Weyts wil dat de binnenvaar­t nog veel meer vrachtwage­ns van de weg haalt. Daar heeft nv Vlaamse Waterweg een actieplan voor uitgewerkt.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium