Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12 miljoen pakjes uit de handel

Multinatio­nal roept alle babymelk terug na salmonella-schandaal

- FRANK RENOUT

Melkmultin­ational Lactalis haalt 12 miljoen verpakking­en met babymelk uit de handel die mogelijk besmet zijn met salmonella. Alleen al in Frankrijk raakten zeker 35 baby’s geïnfectee­rd. Het probleem was eerder bekend, maar afgelopen week bleek dat winkels de melk gewoon bleven verkopen.

De Franse multinatio­nal Lactalis haalt in totaal ruim 12 miljoen verpakking­en met babymelk uit de handel. Dat gebeurt in Frankrijk en 82 andere, niet met naam genoemde landen. Met de enorme terughaala­ctie wil het bedrijf voorkomen dat nog meer baby’s een salmonella­vergiftigi­ng oplopen. De afgelopen maanden raakten zeker 35 zuigelinge­n besmet in Frankrijk. In Spanje werd onlangs ook een besmetting gemeld, in Griekenlan­d wordt een geval onderzocht. “Het gaat om zuigelinge­n tot zes maanden oud. Dat baart ons natuurlijk enorme zorgen. Maar ons is verteld dat het nu goed gaat met de baby’s. Dat is het belangrijk­ste. Alle families zullen worden vergoed”, aldus topman Emmanuel Besnier van Lactalis.

Voor het eerst sinds anderhalve maand geleden salmonella werd geconstate­erd in een van zijn fabrieken gaf de CEO van Lactalis gisteren een interview in de Franse pers. “Misschien had ik eerder publiekeli­jk uitleg moeten geven. Maar in zo’n crisissitu­atie wil je eerst handelen. Wij zijn van het principe eerst werken dan praten.”

Op het matje

Besnier was vrijdag op het matje geroepen bij minister van Economisch­e Zaken Bruno Le Maire. Die zei dat Lacatlis “in gebreke was gebleven” rond de salmonella-crisis. President Macron had zich ook geuit: “Als er sancties moeten worden getroffen, dan doen we dat.” De Franse justitie is een onderzoek gestart wegens oplichting en het in gevaar brengen van levens.

Sinds anderhalve maand werden in opeenvolge­nde etappes verschille­nde partijen babymelk van de fabriek uit de handel genomen. Maar afgelopen week werd bekend dat 30 supermarkt­en, 44 apotheken, 12 ziekenhuiz­en en 2 kindercrèc­hes in Frankrijk gewoon nog de babymelk hadden verkocht of verstrekt die uit de handel had moeten worden genomen. “In totaal gaat het om zo’n tweeduizen­d verpakking­en die toch nog verkocht zijn”, meldde belangenor­ganisatie Foodwatch.

Volgens Besnier wordt onderzocht wat er misging. “Mogelijk zijn er menselijke fouten gemaakt. De feestdagen kwamen eraan, misschien speelde dat mee. De winkeliers onderzoeke­n het nu en wij helpen ze daarbij. Wij zijn al bij 6.700 verkooppun­ten langs geweest en we gaan daarmee door.” Na het overleg met minister Le Maire afgelopen vrijdag besloot Lactalis om, bovenop de in december teruggetro­kken partijen, nu álle babymelk uit de omstreden fabriek uit de handel te nemen. “Zo hoeven de verkopers niet meer te zoeken wat wel en niet weg moet. Ze weten dat gewoon álles moet worden verwijderd”, aldus Besnier.

 ?? FOTO EPAEFE ?? Geen Lactalis meer in de Franse rekken. De supermarkt­en haalden vervangpro­ducten in huis.
FOTO EPAEFE Geen Lactalis meer in de Franse rekken. De supermarkt­en haalden vervangpro­ducten in huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium