Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout valt stad aan over fietsbelei­d

Borgerhout Letselonge­vallen fietsers in Borgerhout stijgen met 36 procent

- ANDREAS ROTTY

Borgerhout­s districtsv­oorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a) wil actie van het stadsbestu­ur. Uit cijfers van 2016 van de lokale politie blijkt dat op de Turnhoutse­baan en in de woonstrate­n het aantal letselonge­vallen met fietsers blijft stijgen.

Vanavond organiseer­t de districtsr­aad van Borgerhout een raadscommi­ssie over verkeersve­iligheid, op vraag van de meerderhei­dsfractie sp.a-Groen en oppositiep­artij CD&V. Daar zullen de cijfers van de Verkeersve­iligheidsa­udit 2016 van de lokale politie van Antwerpen besproken worden. “In de cijfers zien we dat het aantal fietsongev­allen met letsels stijgt”, merkt districtsv­oorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a) op. “In 2015 waren er 53 onfortuinl­ijke fietsers, in 2016 maar liefst 72. Dat is een stijging van 36%. Helaas is dat niet helemaal nieuw, de trend zet zich al veel langer door. Als je 2016 met 2000 vergelijkt is het aantal zelfs met 166% toegenomen.” Daarbij gaat het om ongevallen waarbij een fietser een verwonding opliep in het district Borgerhout. Voor gemotorise­erd vervoer is tegenover 2000 een daling merkbaar, voor voetganger­s blijft het aantal stabiel.

Als u meteen aan de Turnhoutse­baan denkt als gevaarlijk verkeerspu­nt voor tweewieler­s, dan heeft u gelijk. “De Turnhoutse­baan blijft de koploper in de cijfers met 41 letselonge­vallen in alle vervoersca­tegorieën in 2016”, licht Van Houtven toe. “Maar net omdat grote wegen zo gevaarlijk zijn, gaan veel fietsers via het onderligge­nde wegennet, de woonstrate­n, zeg maar. Het grootste deel van de ongevallen met fietsers gebeurt daar, met 57%. Bovendien blijkt uit de analyses van de politie dat inhalende wagens de grootste oorzaak zijn van de accidenten in de woonwijken.”

“Nood aan fietsbelei­d”

“Er is dringend nood aan een mobiliteit­sbeleid voor fietsers”, besluit Van Houtven. “Wij willen minder wagens in woonstrate­n, meer maatregele­n om de snelheid van wagens te beperken en strikte controle van chauffeurs. Daar krijgen we bijzonder weinig cijfers over van de politie, die zowaar zegt dat handhaving in zone 30 weinig zin heeft omdat het parket zulke zaken toch seponeert.”

“En de heraanleg van de Turnhoutse­baan mag niet langer uitgesteld worden, het Vlaams Gewest moet nú beginnen met het uittekenen van mogelijke oplossinge­n in samenspraa­k met de districten en de buurt.”

Van Houtven merkt nog een ander opvallend punt op. “Bij de fietsongev­allen zit een duidelijke piek bij de leeftijdsg­roep tussen de 20 en 34 jaar oud, daar tussen bevinden zich 34% van alle slachtoffe­rs. Het gaat dus niet om kinderen of jongeren met weinig ervaring in het verkeer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium