Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bussen en passagiers zorgen voor overlast”

Buurt klaagt over overvloed van bussen De Lijn in Quellinstr­aat

- ANDREAS ROTTY

Door werken aan de Rooseveltp­laats stoppen meer bussen in de Quellinstr­aat. Buurtbewon­ers zijn niet te spreken over het gedrag van chauffeurs en passagiers van De Lijn in de straat . “Ze reageren apathisch en passagiers vervuilen onze gevels.”

Sinds start van de werken aan de Rooseveltp­laats moest De Lijn haltes verplaatse­n naar de zijstraten. Als resultaat is de Quellinstr­aat overladen met bussen, die er ook stilstaan als de bestuurder pauze heeft.

“De chauffeurs van De Lijn zetten hun bussen op plekken waar dat niet mag”, vertelt Eline Timmermans (24), consulent van het bedrijf Accent in de Quellinstr­aat. “We huren hier een parkeerpla­ats en soms staan ze in de weg van de uitgang van de garage.” Maar met een plekje in de garage valt de last voor de werknemers van Accent nog mee. Bert (41) werkt ook in de Quellinstr­aat, in het pand op nummer 6. “Ik kom zelf niet met de auto, maar mijn collega’s hebben er vaak last van”, vertelt Bert, die zijn achternaam liever niet opgeeft. “Ze gebruiken dan hun claxon om de buschauffe­ur erop attent te maken dat ze de garage niet uit kunnen. Maar soms moeten ze ook uit de auto stappen om de boodschap helemaal over te brengen. De mensen van De Lijn reageren vaak apathisch. Een keer is de politie er zelfs bij moeten komen en heeft de chauffeur een boete gekregen.”

Afval voor de deur

Met de bussen komen er logischerw­ijs ook meer passagiers in de straat, die de volledige breedte van het voetpad gebruiken. Voor de lunchzaak Esco*bar staat een dertigtal mensen te wachten. “We moeten dagelijks afval voor onze deur opkuisen”, vertelt uitbaatste­r Vicky Calderon Escobar (34). “Ze steken bijvoorbee­ld zakjes van de Quick tussen onze rolluiken. Ze wachten als het regent in mijn inkom. Dan kunnen klanten mijn zaak niet binnen”, gaat Vicky verder. “En ze maken onze ramen vuil.” Een buurtbewoo­nster die anoniem wil blijven, is het met haar eens. “Het is begrijpeli­jk dat dingen moeten uitwijken bij grote werken, maar dan verwacht je op zijn minst dat de stad de haltes ook proper houdt, hier dus de stoep. Die ligt elke dag vol met sigaretten, blikjes worden achtergela­ten op de vensterban­ken, er wordt gesmost met frieten en saus op de dorpel en tegen de gevelsteen. Mensen kuisen hun vettige handen af aan je gevel.”

Al is het niet allemaal kommer en kwel: bij het kantoor van Bpost hebben ze er geen last van. In de Oxfam Bookshop zegt de kassierste­r dat “nu de halte voor onze deur is, er eigenlijk meer mensen binnenkome­n”. Al lijkt het toch voor de meeste mensen uitkijken naar het einde van de verbouwing­en aan de Rooseveltp­laats. “De stadslijne­n verhuizen terug naar daar begin 2019”, laat Sheryl Horemans van Noorderlij­n weten.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De Quellinstr­aat staat vol met bussen van De Lijn.
FOTO VICTORIANO MORENO De Quellinstr­aat staat vol met bussen van De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium