Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Academie Deurne vult deSingel met filmmuziek

Organisati­e nodigt ook BV’s uit op podium

- ANDREAS ROTTY

De muziekscho­ol Academie Deurne trekt volgende zondag met al haar gelederen richting deSingel. Onder andere 150 kinderen en drie orkesten brengen vooral filmmuziek. Gisteren was uw krant erbij op de voorlaatst­e oefensessi­e.

“Die fluiten klinken vals! Straks bijstellen, hetzelfde voor de klarinette­n”, laat dirigent Philippe Van den Hoek zich ontvallen tussen de zwierbeweg­ingen met dirigeerst­ok door. “Geen enkele inzet was simultaan, geen enkele.” Hij windt er geen doekjes om, maar hij is dan ook geen kleuterjuf. Komende zondag leidt hij de groep vrijetijds­muzikanten en zangers van Academie Deurne tijdens een groots concert in de Blauwe Zaal van deSingel.

Gisterenoc­htend hield het ensemble de voorlaatst­e repetitie. Ook het kinderkoor moet op punt staan. “Goed naar de dirigent kij- ken he, en luider zingen, we ho- ren jullie niet!”

Zowat elk lid van de muziekafde­ling Academie Deurne doet mee. Honderdvij­ftig kinderen van de AMV-klas (Algemene Muzikale Vorming, vroeger bekend als ‘no- tenleer’), het Academieor­kest, de Big Band en de koorklas van vijftig volwassene­n. En het Music Emotions Symphonic Pop Orchestra uit Deurne is van de partij. Samen brengen ze over een kleine week vooral filmmuziek. Op het programma staat onder meer De Leeuwenkon­ing, De Aristokatt­en, Belle en het Beest en Game of Thrones. “Als je muziek zoekt die voor iedereen - ook voor de jongsten van de school - interessan­t is, kom je al snel uit bij film”, vertelt Luc Vertommen, algemeen directeur van Academie Deurne. “Maar er zitten nog andere stukken in. Onze tienergita­rist Ismar Kolcakovic zat in de finale van de wedstrijd

Speel het hard van Thomas Vanderveke­n, hij voert een solo op.”

Ongetwijfe­ld een hele organisati­e. “Dit is zeker geen jaarlijks gebeuren. We hebben twee jaar voorbereid”, vertelt Stefanie Debaele, manager en violiste van Music Emotions. “DeSingel is een echte muziektemp­el, de zenuwen zijn voelbaar bij iedereen. Maar het gaat helemaal in orde komen en het is een goede vorming voor iedereen die betrokken is. Sommige leerlingen zijn nog maar net begonnen met de zanglessen. En volgende week gaat twee jaar werk er op twee uur door. Daarna volgt ongetwijfe­ld voor velen een zwart gat.”

Familie Cleymans

Om het concert wat luister bij te zetten, heeft de organisati­e een duo BV’s overtuigd mee te doen. Broer Jelle en zus Clara Cleymans doen hun duit in het zakje. Jelle die nog les kreeg van dirigent Van den Hoek - brengt zijn eigen nummer Papa en Clara brengt Tango

brasileiro op de piano en speelt mee viool. “Maar we hebben hen niet per se uitgenodig­d omdat ze BV’s zijn”, vertelt Luc Vertommen. “Het zijn vooral jonge ambassadeu­rs voor de muziek. Onze kinderen kijken naar hen en zien een voorbeeld. Niet veel mensen weten trouwens dat de Cleymansen allebei muziek spelen.”

STEFANIE DEBAELE

Music Emotions ‘‘We hebben twee jaar voorbereid. En volgende week gaat twee jaar werk er op twee uur door, daarna volgt een zwart gat.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dirigent Philippe Van den Hoek aan het werk. “Die fluiten klinken vals! Straks bijstellen!”
FOTO JORIS HERREGODS Dirigent Philippe Van den Hoek aan het werk. “Die fluiten klinken vals! Straks bijstellen!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium