Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe boost voor Boelaerbuu­rt

Juwelenzaa­k opent op Gitschotel­lei

- DOMINIQUE PIEDFORT www.lievedesai­r.be

Met de handgemaak­te juwelen van Lieve Desair heeft de Gitschotel­lei er een opvallende nieuwe zaak bijgekrege­n. Alweer een bewijs dat de omgeving van het Te Boelaerpar­k sinds kort in de lift zit.

De zaak met zelfontwer­p in zilver zou je perfect in een hippe buurt in de binnenstad kunnen tegenkomen. Waarom koos Lieve Desair voor de Gitschotel­lei ter hoogte van het Te Boelaerpar­k?

“Ik heb bijna vijftien jaar een winkel in Turnhout gehad”, zegt Lieve Desair. “Dat ging om een andere stijl, meer fantasieju­welen. Het heen en weer rijden werd steeds moeilijker. En die buurt in Turnhout was wat aan het verloedere­n. Ik werd dat wat beu, maar wou toch in de branche blijven. Ik leerde het vak van mijn schoonvade­r die goudsmid is. Zelf ben ik van opleiding grafisch ontwerper. Een tijd geleden dacht ik aan een nieuwe zaak met een andere uitstralin­g, waarmee ik ook een ander publiek kon lokken. En waarom hier niet? Want ik woon hier al jaren. In september zijn we aan de verbouwing begonnen. Even voor de feestdagen ben ik hier dan begonnen met een eigen collectie uit ons eigen atelier, gecombinee­rd met een paar dingen die ik laat maken.”

Opwaarderi­ng

Het is een keuze die ze voorlopig niet betreurt. “Er kwam de eerste weken veel volk over de vloer, zeker uit de buurt. De klanten bestonden ook uit alle soorten mensen, niet alleen de juwelenlie­fhebbers. De meesten mensen zijn blij dat het hier wordt opgewaarde­erd. Dat merk je pas sinds heel kort, want wij wonen hier toch al zeventien jaar. De komst van de kinderkled­ing van Bjork was een tijd geleden een goede zaak. Helaas is die winkel nu alweer een paar jaar dicht. Nu zijn Bar Brul en Café Josee echt goede aanwinsten, verderop is nog een prima vishandel (De Garnaal, red.) en een tof Koreaans restaurant (Table D’Ho). Aan de andere kant van het park is Het Koffiemiek­e pas opengegaan. Ik hoop dat er nog een pak van dergelijke zaken bijkomen. Het heel diverse publiek dat hier over de vloer komt, zou dat zeker waarderen.”

Lieve Desair komt net als Wouters & Hendrix en Nadine Wijnants uit de Kempen. Hoe zou ze haar eigen stijl typeren? “Ik hou alles het liefst erg strak. Ik wil vooral benadrukke­n dat we hier al het smeedwerk in zilver zelf doen. Het is echt handwerk. Dat zorgt voor wat hogere prijzen, toch wil ik een deel van de collectie ook heel toegankeli­jk houden. Denk aan letters of namen van kinderen, wat populair blijft. Ook voor herstellin­gen kan je hier terecht. In de toekomst ben ik van plan om samen te werken met bevriende ontwerpers van handtassen en kleren. Hun collectie is dan hier verkrijgba­ar.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Lieve Desair aan het werk in haar atelier.
FOTO JAN VAN DER PERRE Lieve Desair aan het werk in haar atelier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium