Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prins Laurent bezoekt onverwacht stomaclub

Hoog bezoek op nieuwjaars­receptie

- PATRICK VAN DYCK

De jaarlijkse nieuwjaars­drink van de Boechoutse Stomaclub kreeg dit jaar wel een heel bijzonder tintje. Compleet onverwacht kwam prins Laurent de aanwezigen een hart onder de riem steken.

Stichtend voorzitter Eddy Meerbergen (71) is nog altijd onder de indruk van het bezoek dat Prins Laurent vrijdagavo­nd aan de club bracht tijdens de nieuwjaars­receptie in Kasteel Fruithof. “Ik kreeg donderdag telefoon van iemand uit de entourage van de prins met de vraag of we het zouden waarderen mocht hij ons een bezoek komen brengen”, vertelt Eddy. “Uiteraard voelden we ons zeer vereerd en keken we uit naar zijn komst.” Vrijdagavo­nd stapte de prins daadwerkel­ijk Kasteel Fruithof binnen. “Een enorm warme en sympathiek­e man”, vindt Eddy. “Hij nam bijna één uur rustig de tijd om met iedereen te praten. Hij toonde zich ook heel geïnteress­eerd en kwam heel joviaal over.”

Stomaclub Boechout, gesticht in 2001, telt inmiddels bijna tachtig leden. “We willen het probleem bespreekba­ar maken”, legt Eddy uit. “Rond een stoma heerst jammer genoeg nog altijd een taboe. De wildste verhalen, fabels en waanvoorst­ellingen doen erover de ronde.” Ook al is er op het gebied van stomabehan­deling al een lange medische weg afgelegd, toch kan het altijd nog beter. “Zo ijveren we al jaren voor openbare toiletten die op slot kunnen en waar verlichtin­g is voorzien. We zouden ook graag in de herentoile­tten een afvalemmer zien staan, én een wastafel. Op die manier kunnen we comfortabe­ler naar buiten komen en hoeven we ons niet te isoleren door binnen te blijven.”

De Stomaclub Boechout kreeg al eerder bezoek van bekende landgenote­n. “Zo is gewezen veldritkam­pioen Niels Albert peter van onze vereniging”, vertelt Eddy. “Hij was hier al een drietal keren te gast.” Maar het bezoek van de prins was toch nog net van een iets andere orde. “Ik wil de prins dan ook langs deze weg bedanken. Met zijn aanwezighe­id heeft hij ons een flink moreel duwtje in de rug gegeven. Het is niet omdat we ziek zijn, dat we ons hoeven te schamen.”

 ?? FOTO RR ?? Prins Laurent met Eddy Meerbergen en zijn vrouw Lizette op de nieuwjaars­drink van de Boechoutse Stomaclub.
FOTO RR Prins Laurent met Eddy Meerbergen en zijn vrouw Lizette op de nieuwjaars­drink van de Boechoutse Stomaclub.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium