Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vurig winterfees­t bij verbrandin­g kerstbomen

Kerstboomv­erbranding lokt buurt naar Van Eedenplein

- ANDREAS ROTTY

De Antwerpse kerstboomv­erbranding vond zaterdag plaats op het Frederik Van Eedenplein. In een artikel in uw krant stond dat het fijn stof dat vrijkomt bij de verbrandin­g schadelijk is voor de luchtkwali­teit. “Maar we zetten met respect voor het milieu de traditie verder.”

De spanning is voelbaar wanneer de vuurkunste­naar Stevarius met een resem trucjes dichter en dichter bij de stapel kerstbomen komt. De toeschouwe­rs op het Frederik Van Eedenplein variëren van jong en wild tot oud en wijs, allen houden ze hun adem in wanneer het moment eindelijk daar is. De vlam verspreidt zich snel tussen de dorre sparren die enkele weken uitgedroog­d zijn in de woonkamers bij mensen thuis, niet veel later staat de hele boel in lichterlaa­ie. Een schouwspel, dat is zeker. En wie hier staat, ziet daar natuurlijk geen kwaad in.

“Bij de verbrandin­g van hout komt fijn stof vrij, wat een negatief effect heeft op de luchtkwali­teit. Bovendien brengt dit ook gezondheid­srisico's met zich mee”, meldde Katrien Smet, woordvoerd­er van de Vlaamse Milieumaat­schappij woensdag in uw krant.

“Uiteraard delen we die bezorgdhei­d”, zegt Dirk Vanlommel, voorzitter van de vzw Linkeroeve­r Leeft, die met Eric Vanelsacke­r het evenement al elf jaar in samenspraa­k met de stad organiseer­t. “We doen het een keer op een jaar, dus de schade blijft beperkt. We hebben in overleg met de stad de hoop kerstbomen kleiner gemaakt. Vroeger was de hoop wel vijf meter hoog, nu ongeveer twee. Het zijn nu drie vrachtwage­nleveringe­n.”

“Met respect voor het milieu willen we de traditie op het Van Eedenplein in ere houden”, gaat Vanlommel verder. “Het gaat om het gezamenlij­k afsluiten van Winter in Antwerpen met sfeer en licht, om bewoners te verbinden.” Vlak bij het feestelijk vuur staat een podium waarop de band Leftbank Legend het beste van zichzelf geeft. En een kring rode A-tentjes waarin Linkeroeve­rse vereniging­en als de jeugdbeweg­ingen, Kulay en Anneke Mossel drank en spijs aan de man brengen. “Op evenemente­n als dit komen Antwerpse artiesten aan bod”, vertelt Vanlommel. “En de dertien aanwezige vereniging­en van Linkeroeve­r kunnen een centje verdienen. Voor sommigen is het hun jaaromzet.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Iedereen mocht een steentje bijdragen om het vuur aan te steken.
FOTO PATRICK DE ROO Iedereen mocht een steentje bijdragen om het vuur aan te steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium