Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout­se Angeline meteen mikpunt van racisme

Borgerhout­se Angeline Flor Pua (22) meteen geconfront­eerd met racisme na overwinnin­g

- DENNIS VAN GOETHEM

Ze heeft haar diploma als pilote bijna op zak, combineerd­e zeven baantjes om de peperdure opleiding zelf te betalen en overleefde de aanslag op Zaventem. Bovendien noemt ze zichzelf “een halve jongen” en was het haar grote droom om gevechtspi­loot te worden. Om maar te zeggen: de 22jarige Angeline Flor Pua uit Borgerhout steekt fel af tegen veel van haar voorgangst­ers. Ook anders: ze heeft Filipijnse ouders. En dat was voor een groepje Twitteraar­s genoeg om haar meteen na haar verkiezing te beledigen.

“Die naam, en uit Borgerroco, wat is daar nu nog Belgisch aan?” En: “Dat kan toch nooit een Belgische zijn.” Het is een nog beleefde greep uit de racistisch­e reacties waarmee de 22-jarige Angeline Flor Pua gistermorg­en werd bestookt via Twitter. Zelf was ze zich eerst nog van geen kwaad bewust, hield ze het erop dat ze “nog nooit te maken had gehad met racisme”. Maar tegen de avond voelde zich toch verplicht om te reageren: “Dit zal me niet stoppen om een goede miss te worden.”

Darline Devos, organisatr­ice van Miss België had de racistisch­e tweets eerder al als “schandalig” omschreven. En Unia, de organisati­e voor gelijke kansen, noemde de tweets “een nieuw dieptepunt”. “Terwijl Angelines verkiezing net een goede afspiegeli­ng is van de kleur die België in 2018 heeft.” Zelf voelt ze zich trouwens op en top Belgische, zegt Angeline Flor Pua. “Ik ben hier geboren en spreek vloeiend Nederlands én Frans.”

Gevechtspi­loot worden

Neen, áls Angeline al afwijkt van de norm, dan wel door de dromen die ze najaagt. “De kinderdroo­m was piloot worden. Zelfs met F-16’s vliegen. Gevechtspi­loten zijn voor mij de elite, het allerhoogs­te nimijn veau. Eerst heb ik dus de militaire opleiding geprobeerd. Dat is topsport. Twee keer ben ik vrij ver geraakt in de toelatings­testen, maar ik was telkens op één onderdeel gebuisd. Dan ben je automatisc­h uitgeslote­n, dus koos ik voor lijnpiloot.”

Een studie die maar liefst 100.000 euro kost. Dat geld hadden Angelines ouders niet en banken weigerden haar een lening. “Dus ben ik zelf gaan bijklussen. Afwassen in de horeca, opdienen, werken in een hotel en in de Decathlon: ik heb zeker zeven baantjes gehad. En toen bood een bank me toch een pilotenkre­diet aan. Nu ben ik het enige meisje in een klas van acht. Nog een paar vlieguren en een examenvluc­ht, en dan zit de opleiding erop. Hopelijk ben ik in maart afgestudee­rd.”

Ze heeft ervoor moeten knokken. Net zoals bij de verkiezing van Miss België, waar ze erin slaagde twee topfavorie­tes in de rol van eredame te duwen: Zoé Brunet uit Jemeppe-surSambre en Dhenia Covens uit Vremde (Boechout). Maar dat knokken ligt haar wel. Breed heeft Angelines gezin het nooit gehad. Het eerste huwelijk van haar Filipijnse moeder met een Belgische man liep op de klippen, daarna ontmoette zij Angelines vader, ook een Filipijn, toen die als zeeman aanmeerde in Antwerpen. Ze bleven en voedden Angeline en haar kleine broer op in Borgerhout. Mama werkt in een strijkatel­ier, papa in een taxfreesho­p in de haven. “We hebben onze ups en downs gehad. Maar mijn ouders hebben me geleerd om te knokken voor wat je wilt. Zonder hen zou ik hier nooit hebben gestaan.

Het was vader die me overtuigde om me in te schrijven voor Miss België.”

Ontsnapt aan aanslag

Ei zo na sloeg ook het noodlot toe. “Ik was op 22 maart 2016 aan het werk op Zaventem. Ik stond net achter de hoek van de vertrekhal waar de bom ontplofte. Iedereen sloeg op de vlucht, een moeder wierp haar baby over de veiligheid­spoortjes om die in veiligheid te brengen. Dat beeld vergeet ik nooit. Ik wist zelf ook niet wat te doen, tot een collega me zei om mensen naar de nooduitgan­g te begeleiden. Het duurde dagen voor ik besefte waar ik aan was ontsnapt. Op vraag van mijn ouders ben ik daar niet meer gaan werken, maar als piloot kan je ook in die situatie belanden. Dat houdt me niet tegen.”

Een miss met karren verhalen en levenserva­ring, Angeline is een buitenbeen­tje. Al vindt ze zelf van niet.

“Sois belle et tais-toi, zeggen ze soms over missverkie­zingen. Klopt niet, alle meisjes hier dragen hun rugzakje mee. Het mijne weegt misschien wat zwaarder dan dat van anderen, maar ik ben niet specialer. Ik had echt niet verwacht dat ik Miss België zou worden. Het is iets unieks, als eerste vrouw van Aziatische afkomst. Dat maakt me trots. Hier gaan ze zeker over schrijven in de Filipijnse kranten. Daar beschouwen ze iedereen als familie. Zaterdag had ik zelfs Filipijnse supporters, ze waren het luidste hoekje van de zaal (lacht).”

“Badpakkend­efilé hoort erbij”

En de kritiek aan Waalse zijde over alwéér een Vlaamse winnares, deert die haar? “De Waalse journalist­en kwamen net ook voor een interview, dus zo erg zullen ze het niet vinden”, zegt Angeline. “Ik ben niet van plan om Miss van een half land te worden, ik ben er voor heel België. Ook aan die andere commentare­n, over het badpakkend­efilé, til ik niet. Dat hoort erbij. Ik denk dat Miss België nog steeds en

vooral een bijeenkoms­t is van vrouwen die sterk op hun benen staan. En dat is ook mijn ambitie, een rolmodel zijn voor vrouwen in ons land. De #MeTooaffai­re is nog volop bezig, dus dat hebben we nodig. Een mediacarri­ère hoeft niet per se, maar ik sluit niets uit. Laat me maar gewoon eerst even genieten met het gezin en mijn nieuwe vriend.”

ANGELINE FLOR PUA (22) Miss België 2018 “Het maakt me trots dat ik de eerste Miss België met Aziatische roots ben. Hier gaan ze zeker over schrijven in de Filipijnse kranten.” “Ik was op 22 maart 2016 aan het werk op Zaventem toen de bom ontplofte. Het duurde dagen voor ik besefte waar ik aan ontsnapt was.” “Ik wil een rolmodel zijn voor vrouwen in ons land. #MeToo is nog volop bezig, dus dat hebben we nodig.”

 ??  ??
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Kersvers Miss België Angeline Flor Pua.
FOTO KURT DESPLENTER Kersvers Miss België Angeline Flor Pua.
 ?? FOTO BELGA ?? Tussen eerste eredame Zoé Brunet (Jemeppesur­Sambre) en tweede eredame Dhenia Covens (Vremde).
FOTO BELGA Tussen eerste eredame Zoé Brunet (Jemeppesur­Sambre) en tweede eredame Dhenia Covens (Vremde).
 ?? FOTO KURT
DESPLENTER ?? Met haar familie.
FOTO KURT DESPLENTER Met haar familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium