Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theo Francken is een zachtgekoo­kt ei

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

Theo Francken is een softie. Tenminste, als je zijn beleid als staatssecr­etaris van Asiel en Migratie vergelijkt met zijn reputatie. Want in tegenstell­ing tot wat sommige van zijn politieke tegenstand­ers beweren, is de N-VA’er niet zo rechts als je zou vermoeden, wanneer je zijn critici bezig hoort.

Uit cijfers van het Commissari­aat-generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen blijkt dat de regering-Michel gemiddeld zes op de tien vluchtelin­gen erkent. De regeringDi Rupo erkende slechts drie op de tien vluchtelin­gen.

Ook in de zaak over de Soedanezen die Francken terugstuur­de en waarvan nu wordt uitgezocht of ze bij hun terugkomst in Soedan werden gefolterd, is enige nuance nodig. Volgens het Europese statistiek­bureau Eurostat werden in 2016 vijf Soedanezen door België teruggestu­urd. Daarmee behoren we tot de Europese middenmoot. Noorwegen stuurde dertig Soedanezen terug. Zweden 35. De resultaten van Theo Franckens beleid zijn dus zeker niet hardvochti­ger dan die van zijn voorganger­s of buitenland­se collega’s.

Toch heeft Francken het imago van een rockster die een ‘streng maar rechtvaard­ig beleid’ voert. Op de nieuwjaars­receptie van N-VA moest Bart De Wever zijn toespraak zelfs een minuutje staken. Want zodra hij iets over het asielbelei­d wilde zeggen, riepen zijn leden massaal om ‘Theo!’ De keren dat Francken om een selfie werd gevraagd door een fan, waren niet te tellen.

Coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V nemen het volgens hen te forse communicat­iebeleid van Theo Francken al langer op de korrel. Maar Francken zal zijn stijl niet aanpassen. Ten eerste omdat die forse communicat­ie deel uitmaakt van zijn persoonlij­kheid. Ten tweede omdat hij er de verkiezing­en mee wint.

Want mensen worden bedolven onder de informatie. Daarom hebben politici als Theo Francken en Bart De Wever, die in eenvoudige oneliners een ‘streng maar rechtvaard­ig beleid’ kunnen verkopen, een voetje voor.

Eigenlijk zou het logisch zijn dat een minister van Consumente­nzaken door veel kiezers op een voetstuk wordt geplaatst, omdat een erkende asielzoeke­r minder aan het dagelijkse leven van de consument verandert dan een betere beschermin­g tegen de macht van multinatio­nals.

Consumente­nminister Kris Peeters heeft in zijn beleid bijvoorbee­ld energielev­eranciers verplicht om klanten het goedkoopst­e contract aan te bieden en dijkt ook de macht van booking.com in door hotels toe te laten om op hun eigen website goedkopere prijzen te hanteren.

Maar Peeters communicee­rt op een academisch­e, statige en genuanceer­de manier. Daardoor boet hij voor de emotionele kiezer aan duidelijkh­eid in en komt zijn sterrensta­tus nog niet tot aan de knieën van die van Theo Francken.

Francken is nochtans geen betere of slechtere beleidsmak­er dan Peeters. Maar popularite­it heeft meer te maken met emotie dan met de daadwerkel­ijke inhoud van een beleid. Dat is een begrijpeli­jk, maar treurig feit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium