Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kwartfinal­e tegen Federer zou prachtig zijn”

Goffin begint morgen aan zijn Australian Open tegen de Duitse qualifier Bachinger

- SERGE FAYAT

David, hoe voel je je aan de voor

b avond van de Australian Open?

“Ik voel me vol vertrouwen. Ik stond nooit beter op de ranking, heb drie wedstrijde­n gewonnen in de Hopman Cup. En deze week heb ik goed kunnen trainen met Federer, Dimitrov en Alexander Zverev. Door de finale van de Davis Cup kende ik een korte voorbereid­ing, maar alles is goed verlopen. Het belangrijk­ste is dat ik me fysiek in orde voel, met de knie gaat het goed. Ik zal klaar zijn voor dinsdag.”

Het is het eerste grand slamtornoo­i

b van het seizoen. Is er dan wat meer spanning ?

“Er heerst natuurlijk een beetje meer nervositei­t, omdat je altijd goed wenst te presteren. Zulke evenemente­n staan met stip op de kalender. Nu, met de jaren ben ik meer ervaren geworden en kan ik met meer ontspannin­g naar zo een grote afspraak toeleven. Het is een belangrijk gegeven om goed te kunnen spelen.”

Heb je de indruk dat je op het elan

b van jouw zinderend einde van vorig seizoen kan voortgaan?

“Op training gaat het in ieder geval heel goed. Het spelniveau is heel bevredigen­d. Ik heb hier in Melbourne ook in verschille­nde omstandigh­eden kunnen trainen, op grote

banen, op kleinere banen, onder de zon, met gesloten dak... Het kan altijd van pas komen. Nu is het ook altijd afwachten hoe de zaken zich zullen ontwikkele­n. Als de warmte zich begint te installere­n, zou het best een zwaar tornooi kunnen worden.”

b Wat is jouw reactie op de loting?

“Een eerste ronde tegen een qualifier is altijd een valstrik. Je weet nooit hoe hij de baan op gaat komen. Hij kan vol vertrouwen zitten, maar ook vermoeid zijn, onder andere door het feit dat de regen roet in het eten gooide en dat er zondag nog voor een plaats in de hoofdtabel geknokt moest worden. Geloof me, dat kan vreten. Ik zal sowieso op mijn hoede moeten zijn.”

Bij winst zou je dan Benneteau tref

b fen. Dan wachten, in theorie, Fognini, Del Potro en in de kwartfinal­e titelhoude­r Federer. Een uitdagend programma.

“Er bestaan geen gemakkelij­ke lotingen meer. Er lopen zoveel goede spelers rond. Alle wedstrijde­n zijn tegenwoord­ig moeilijk en als je ver geraakt, tref je nog alleen maar kleppers. Ik neem het match per match. Het hangt van zoveel dingen af. Vorig jaar moest ik in de eerste ronde tegen Opelka, een qualifier, vijf sets knokken om door te stoten terwijl het 35 graden was. Dus, we zien wel.”

Veel waarnemers beschouwen je hier

b als een van de mogelijke kandidaten voor de titel. Hoe zie jij de zaken?

“Dat hangt ervan af met hoeveel kandidaten je rekening houdt. Als jullie er twintig zien, dan is het duidelijk dat ik daar waarschijn­lijk bij hoor. (lacht) Sommige kanshebber­s hebben zoveel meer gewonnen dan ik, zoals Roger en Rafa. Anderen keren terug, zoals Djokovic en Wawrinka. Ik weet dat ik op een wedstrijd zeer goed kan tennissen, zoals ik eind vorig jaar bewezen heb, maar een grand slam is zo moeilijk. Ik ben nooit verder geraakt dan de kwartfinal­es. Ik hoop in ieder geval mijn beste tennis te spelen.”

Haal je de kwartfinal­e, dan zal je

b waarschijn­lijk weer op Federer botsen.

“Het is moeilijk zover vooruit te blikken. Er kan zoveel gebeuren. Nu is het duidelijk dat een kwartfinal­e hier tegen Federer prachtig zou zijn! En het feit dat ik hem al een keer heb kunnen kloppen, kan zeker geen kwaad.”

(lacht)

Zijn er spelers die indruk op jou ge

b maakt hebben aan de start van dit jaar?

“Het is moeilijk te zeggen. De eerste twee weken van het nieuwe jaar zeggen meestal niet zoveel. Er zijn spelers die nog geen

enkel tornooi ge-

speeld hebben, andere hebben er gewoon eentje gespeeld om gewoon een kijkje te nemen. Als je naar de spelers kijkt die vorige week gewonnen hebben, dan lijkt Monfils goed voorbereid te zijn. Onder de toppers, lijkt Federer in vorm. Hij oogt fit. Dimitrov leek ook in goeden doen op training, evenals Alexander Zverev. Van Djokovic heb ik geen idee. Van Wawrinka ook niet. Raonic probeert terug te knokken. We zullen na de Australian Open meer weten, want een grand slam geeft meestal goede aanduiding­en.”

Je bent nummer zeven van de wereld,

b is de volgende logische stap de top vijf?

“Ik denk niet zozeer aan de ranking. De bedoeling is gewoon proberen telkens beter te doen. Verleden jaar heb ik voor de eerste keer een ATP 500-tornooi kunnen winnen. Ik ben ook tot de kwartfinal­e op de Australian Open doorgedron­gen. Het zou dus fijn zijn indien ik bijvoorbee­ld eens een halve finale zou kunnen spelen, zoals op het ATP Masters 1000 tornooi van Monte-Carlo het geval was. Het doel is duidelijk: de toppers het vuur meer en meer aan de schenen te leggen. Indien ik dan het jaar 2018 op plaats twaalf zou eindigen, dan is het ook goed. Maar de ranking is meestal de weerspiege­ling van de resultaten...”

 ??  ?? Hij heeft al zijn foto naast die van Rafael Nadal (ATP 1) en de Duitse Angelique Kerber (WTA 22), de winnares van 2016, in het midden van Garden Square, de grote tuin in de schaduw van de Rod Laver Arena waar het publiek kan picknicken en...
Hij heeft al zijn foto naast die van Rafael Nadal (ATP 1) en de Duitse Angelique Kerber (WTA 22), de winnares van 2016, in het midden van Garden Square, de grote tuin in de schaduw van de Rod Laver Arena waar het publiek kan picknicken en...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium