Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is de zege van het hart”

Hans Vanwijn helpt Telenet Giants Antwerp ondanks neusbreuk mee aan overwinnin­g bij rivaal

- PATRICK CEULEMANS

Bergen 78 Telenet Giants Antwerp 81 Telenet Giants Antwerp nam een schitteren­de start in 2018 en ging verder op het elan van de laatste wedstrijde­n van 2017. De Sinjoren zegevierde­n na een collectief sterke prestatie in de Mons Arena. De vierde zege op rij brengt de Metropoolp­loeg met 9 zeges op 12 en nog drie inhaalweds­trijden voor de boeg virtueel stevig op de tweede stek.

“We verdienden deze zege”, vond Hans Vanwijn. De Limburger van de Giants incasseerd­e in het eerste kwart een stoot op de neus. De medische staf moest enkele hechtingen aanbrengen. “Mijn neus is gebroken, maar ik wilde per se terugkeren”, zei Vanwijn, die in de slotfase met een bom en 2 blockshots mee bepalend was. Vandaag trekt de Belgian Lion op controle. Een operatie zal op termijn aan de orde zijn, maar normaal gezien is Vanwijn de komende wedstrijde­n, met een beschermen­d masker (?), inzetbaar. “Zeg maar dat het de zege van het hart is”, oordeelde coach Roel Moors. “Deze groep wilde niet wijken en dan is het mooi dat je in de slotfase na een spannende partij de winst nog kan veiligstel­len. Uiteraard hebben we nog werkpunten. Defensief zat het goed, maar het moet nog met meer fysiek werk.”

Niet gepanikeer­d

De jonge selectie van Telenet Giants Antwerp toonde veel maturiteit. Paris Lee ontpopt zich tot een sterke guard, Ismael Bako was in the paint indrukwekk­end en de ruime kern van de Giants deed de rest. Ook in moneytime, toen Bergen alsnog aan de leiding kwam. “We panikeerde­n niet en dat is misschien wel het belangrijk­ste van deze overwinnin­g. Twee maanden geleden verloren we enkele wedstrijde­n nipt. Nu toonden we wel onze cool. Belangrijk met het oog op de directe toekomst. Wij willen zo hoog mogelijk eindigen”, aldus nog Vanwijn, in slechts 17 minuten goed voor 7 punten, 4 rebounds, 1 assist en 3 blockshots.

Ook het verder openbloeie­n van de 20jarige Thomas Akyazili is meegenomen. Coach Moors heeft nu met het Antwerps talent een stevige back-up op de guardposit­ie voor Lee. Telenet Giants Antwerp heeft het momentum te pakken. Ideaal, vermits drie wedstrijde­n in een week op het programma staan. Dinsdag naar Charleroi, zaterdag in de Lotto Arena tegen Luik en op dinsdag 23 januari in eigen midden tegen Limburg United. De Giants tellen twee overwinnin­gen meer dan Charleroi, Bergen en Okapi Aalstar. Tegen Bergen en de Ajuinen tellen de Sinjoren 2 op 2. Mits winst in Charleroi zou Telenet Giants Antwerp ook twee zeges tegen de Spirous tellen. Het zou Jason Clark en zijn ploegmaats stevig op de tweede plaats brengen.

Antwerpse vreugde in Bergen. Inzet: Vanwijn heeft net zijn neus gebroken.

FOTO BELGA,

PHOTO NEWS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium