Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AKC boos op ref na verloren Europese finale

- LUDO WILS

Er kwam een tumultueus einde aan de finale van de Europabeke­r in Platja D’Aro, waarin AKC/Luma met 2821 verloor van de Nederlands­e landskampi­oen TOP/Solar Compleet, die zijn titel verlengt. Het duel werd overschadu­wd door vier gele kaarten en één rode.

Als de twee best spelende clubs, TOP/Solar Compleet uit Nederland en AKC/Luma uit België, de finale van de Europese Beker spelen, dan moet je de arbitrage toe- vertrouwen aan een land waar de beste scheidsrec­hter toe behoort. En dat is Nederland of België. Dat is de conclusie van heel wat insiders na de dubieuze leiding van de Slovaak Peter Busik.

Ook TOP-coach Jan Niebeek deelde die mening. “Dit is een les geweest voor de IKF. Je moet naar deze topfinales een scheidsrec­hter sturen die dat aankan. En niet iemand in de arena gooien die dit soort wedstrijde­n en sfeer nog nooit heeft meegemaakt”.

Als we de scouting van de wedstrijd maken, stellen we vast dat in een sportief en met respect gespeelde wedstrijd de penalty-verhouding vraagteken­s oproept. Het waren er 10 voor TOP en 2 voor AKC. Dat bij dergelijke beslissing­en een coach daar frustratie­s bij heeft, kunnen we best begrijpen. Dat iemand daarvoor een stoel de speelvloer opgooit, hoeft echter absoluut niet. Rood dus voor AKC T2 Ilija Cordon, nadat er eerder al geel uit de vestzak was gekomen.

Trots

AKC/Luma-voorzitter Marc Bocxstael: “We hebben deze semiprofes­sionele ploeg het vuur aan de schenen gelegd en daar ben ik trots op. Trots op onze jonge ploeg die zich overtroffe­n heeft en die de toekomst van de club weer een extra dimensie heeft gege- ven”.

Coach Bo Van Hoof: “Toch wel wat teleurstel­ling. Ze hebben als leeuwen gevochten en dit na een schitteren­de week waarin we echt naar deze finale zijn gegroeid. Voor deze scheidsrec­hter was dit te hoog gegrepen, voor hem was dit een te moeilijke wedstrijd en ik heb de indruk dat het met een betere ref anders zou uitgedraai­d zijn. We hebben zilver en dat is meegenomen. Vanaf volgend weekend gaan we weer voluit voor de competitie en die zouden we toch weer met een titel willen afsluiten. Dan staan we volgend jaar in maart in Kortrijk weer in de Europese be- kerfinale”.

De eerste helft was tot net voor de rust spannend. AKC leidde zelfs met 5-6 en 7-8 maar keek halverwege toch tegen 15-11 aan. De tweede helft liep TOP vlot uit tot 25-16, de buit was binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium