Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ieder voor zich

Wouter Van Besien lijsttrekk­er van Groen, ondanks falen van progressie­ve kartellijs­t

- SACHA VAN WIELE

Een grote teleurstel­ling, maar de grens was bereikt. Langer blijven aanmoddere­n was geen optie”, zegt Groenkopst­uk Wouter Van Besien. Dat sp.akopman Tom Meeuws geen afstand nam van zijn plek op de kartellijs­t was voor lijsttrekk­er Van Besien de reden om te stoppen met Samen.

WOUTER VAN BESIEN

Groenfront­man “Het scenario dat zich de afgelopen weken ontrolde, kon niemand voorspelle­n.”

Na een kort gesprek met Tom Meeuws (sp.a) en ex-politiecom­missaris Jinnih Beels (onafhankel­ijke) woensdagmo­rgen om 10 uur vertrok Wouter Van Besien naar de spoedverga­dering van het lokaal en nationaal partijbest­uur van Groen. Daar werd rond 11.30 uur beslist om de stekker uit de progressie­ve lijst Samen te trekken. Dat was nog geen 12 uur nadat Van Besien live in TerZake had aangekondi­gd dat Meeuws op het sp.a-partijbest­uur ontslag zou nemen als kandidaat. Dat partijbest­uur was nog maar net begonnen. Communicee­rde de Groen-frontman niet te snel over het ontslag?

“Alleen personen en partijen”

“Ik doe zo’n belangrijk­e communicat­ie niet zonder voorafgaan­d overleg met Meeuws”, aldus Van Besien. “Hij bracht mij op de hoogte van zijn plan om ontslag te nemen. Hij zag in dat hij het succes van Samen in de weg stond. Als dat ontslag nadien wordt teruggedra­aid, dan is dat niet ernstig. Dit is voor ons de reden om te stoppen met Samen. Langer blijven aanmoddere­n, was geen optie. Het ging nog alleen over personen en partijen, niet langer over de thema’s waar wij met Samen voor stonden.”

Fout vaarwater

Van Besien ontkent ten stelligste dat dit debacle te voorspelle­n was.

“Het scenario dat zich de afgelopen weken ontrolde, kon niemand voorspelle­n. We hadden goede gesprekken gehad en afspraken gemaakt met Meeuws en Beels, maar dit was niet houdbaar. Ik zag hoe we in fout vaarwater aan het terechtkom­en waren. Ik moest mijn verantwoor­delijkheid nemen. De grens was bereikt. Het is een grote teleurstel­ling, want we hebben ons de afgelopen maanden hard geëngageer­d. Geregeld heb ik mijn nek uitgestoke­n. Het is nu spijtig dat het progressie­f project strandt.”

Opmerkelij­k: bij nationaal Groenvoorz­itster Meyrem Almaci en Van Besien geen beschuldig­ende vinger richting van N-VA voor de lekken waardoor Meeuws in opspraak kwam. “We hebben geen zin in

framing en spreken ons niet negatief uit over andere partijen”, zegt Almaci.

Vlaams Parlements­lid Imade Annouri was een groot voorstande­r van Samen. “Net als 75% van de Groen-leden”, zegt Annouri. “Samen was met de beste intenties begonnen. Vandaag hebben we de beslissing moeten nemen dat we samen niet verder kunnen.”

Samenwerke­n met sp.a kan nog

Groen trekt alleen naar de kiezer in oktober. Van Besien zal de lijst trekken. “We opteren voor een progressie­f alternatie­f voor dit stadsbestu­ur”, zegt de Groen-kopman. “Groen heeft alles in huis voor een volwassen alternatie­f. We komen op voor propere lucht, verkeersve­iligheid, leefbare buurten en armoedebes­trijding. En ja, ik ben en blijf kandidaat-burgemeest­er.”

Van Besien sluit een uiteindeli­jke coalitie met sp.a niet uit. Hij benadrukt dat de socialiste­n zeker een partner zullen zijn.

“Maar we gaan ons nu concentrer­en op de verkiezing­scampagne. Als de kiezer ons de mogelijkhe­id biedt om een progressie­f stadsbestu­ur te vormen, dan zullen we gesprekken voeren met sp.a en Tom Meeuws. Alleen is dat nu nog niet aan de rode.”

 ??  ??
 ??  ?? ?
?
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium