Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweer na reddingsac­tie: “Ook wij moeten dit verwerken”

Ook brandweerm­annen die slachtoffe­rs uit puin redden, hebben nood aan babbel

- FOTO RR

Voor Brandweer Zone Antwerpen zit het werk op de Paardenmar­kt na de explosie van maandagavo­nd erop. Maar hoe gaan de pompiers om met zo’n ingrijpend­e interventi­e? Bij wie kunnen zij terecht voor een babbel? “Sinds we een intern steunteam hebben, is er op dat vlak veel veranderd”, klinkt het.

GÜNTHER ROELS

Coördinato­r steunteam “Binnen de brandweer bestaat niet echt een cultuur van ervaringen delen met elkaar. Daarom is het zo belangrijk dat het collegiaal gebeurt.”

In de eerste 24 uur na de explosie op de Paardenmar­kt, waarbij drie panden tot puin werden herleid, werden er 85 brandweerl­ui ingezet. Ze kregen al heel wat lof voor hun snelle en efficiënte optreden. Ze konden zeven mensen uit het puin redden, maar moesten ook twee lichamen bergen.

Dimi Vercammen was maandagavo­nd eerste wachtoffic­ier toen hij de melding van de explosie binnenkree­g. “Al tijdens het aanrijden bleek dat er véél middelen nodig zouden zijn”, vertelt hij. “Eenmaal ter plaatse was het mijn rol om inschattin­gen te maken: waar we welke middelen moesten inzetten, wie de meeste dringende hulp nodig had en vooral hoe we alles zo veilig mogelijk konden houden voor de hulpverlen­ers. Mijn shift duurde van 21.30 tot 9.30u ’s morgens, maar in de praktijk neem je de tijd op zo’n moment niet in overweging. De enige reden waarom ik op mijn horloge moest kijken, was om te zien wanneer het volgende overlegmom­ent zou plaatsvind­en.”

Voor dit specifieke scenario bestaan geen trainingen of draaiboeke­n. “Maar elk groot incident heeft wel dezelfde behoeften. Het is kwestie van structuur in de chaos te brengen. En soms moet je ook een beetje geluk hebben. Je beschikt niet altijd over de informatie die je graag zou hebben.”

Empathie, geen emotie

De slachtoffe­rs werden in de eerste twaalf uur na de ontploffin­g bevrijd. Koen Van Halewijck, gestatione­erd in de vierde post Deurne en met een staat van dienst van maar liefst veertig jaar, was bij de ploeg die dinsdagvoo­rmiddag de lichamen moest bergen. “Dat is geen leuk moment”, vertelt hij. “Maar je weet op dat moment wel waarnaar je op zoek bent. Zoveel uur na de feiten is de kans klein dat je nog overlevend­en vindt. Het is natuurlijk verschrikk­elijk dat er hier doden zijn gevallen, maar op zo’n moment ben je bezig met je job. Je bent wel empathisch, maar je wordt niet emotioneel. Heel anders wordt het wanneer je collega’s moet bergen. Als je met twee naar binnen gaat en alleen weer buitenkomt…”

Voor Tim Van Riet van de tweede post Zuid, die maandagavo­nd onder meer Antonio Caria uit het puin redde, is het dubbel. “Je gaat jezelf als brandweerm­an natuurlijk niet op de borst kloppen wanneer je een lichaam hebt geborgen”, zegt hij. “Maar op zo’n moment speel je wel een belangrijk­e rol: naar de nabestaand­en toe, maar ook naar het verdere onderzoek door politie en parket toe.”

Intern steunteam

Praten over de impact die zo’n interventi­e op een brandweerm­an heeft, was niet altijd even gemakkelij­k binnen het brandweerk­orps. “Ze hebben hier vroeger psychologe­n en psychiater­s naartoe gestuurd, maar het was heel moeilijk om met hen te praten. Om de simpele reden dat het geen brandweerm­ensen waren”, vertelt Van Halewijck. “Ze begrepen ons niet, ze kenden het jargon niet, ze wisten niet wat het was om brandweerm­an te zijn. Nu hebben we een intern steunteam, een wereld van verschil. Wie nu nood heeft aan een gesprek, kan dat doen met een collega die het vak kent. Soms kunnen we dingen ook al eens weglachen. Dat gaat niet met iemand van buitenaf.”

Dat steunteam organiseer­t vandaag gesprekken met de brandweerm­annen die de voorbije dagen deelnamen aan de interventi­e. “We doen dat bewust een paar dagen later, omdat we weten dat bijvoorbee­ld foto’s en beelden in de media soms nog iets extra kunnen losmaken”, zegt Günther Roels, coördinato­r van het steunteam. “De verwerking komt pas achteraf en binnen de brandweer bestaat er niet echt een cultuur van ervaringen met elkaar delen. Daarom is het zo belangrijk dat het collegiaal gebeurt. Iedereen deelt dezelfde ervaringen.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Koen Van Halewijck werkt al veertig jaar bij de brandweer en borg de lichamen van de overledene­n op.
FOTO VICTORIANO MORENO Koen Van Halewijck werkt al veertig jaar bij de brandweer en borg de lichamen van de overledene­n op.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Dimi Vercammen was wachtoffic­ier toen de melding van de explosie binnenkwam.
FOTO VICTORIANO MORENO Dimi Vercammen was wachtoffic­ier toen de melding van de explosie binnenkwam.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tim Van Riet redde mee Antonio Caria uit het puin (foto links).
FOTO VICTORIANO MORENO Tim Van Riet redde mee Antonio Caria uit het puin (foto links).
 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium