Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven gaat cruciaal jaar in: uitbreiden of crisis dreigt

Nieuw dok komt sowieso te laat, Rotterdam kan daarvan profiteren

- FOTO JORIS HERREGODS

De haven van Antwerpen heeft in 2017 het vijfde recordjaar op rij neergezet. “Dit jaar zullen we nog meer groeien dan in 2017. Daarna komen we in een crisis, omdat er een gebrek is aan capaciteit”, zegt directeur Jacques Vandermeir­en.

De Antwerpse haven heeft in 2017 4,4% meer goederen behandeld dan in 2016. De stijging zette zich door in alle soorten goederen. In de categorie ‘roro’, met rollend materiaal zoals wagens en vrachtwage­ns, werd er zelfs 10,5% meer goederen behandeld.

Toch verkeert de top van de haven niet in een hoerastemm­ing. Want liefst 80% van het havengebie­d wordt vandaag al gebruikt voor de behandelin­g van goederen. “Dat wordt door onze klanten nog net gezien als een comfortabe­le grens”, zegt Jacques Vandermeir­en, algemeen directeur van het Havenbedri­jf Antwerpen. “Als er in een periode meer containers zijn, hebben onze klanten nu nog een beetje plaats op overschot. Door de economisch­e groei zal dat overschot in de komende jaren dalen.”

“Met de huidige groei zou in 2022 zelfs 100% van de capaciteit worden gebruikt. We hebben dan niets meer op overschot. Tegen dan zou er een nieuw dok moeten liggen. Maar dat kan niet. Zelfs als de Vlaamse regering nu beslist om het Saeftinghe­dok op Linkeroeve­r te bouwen, is dat er pas in 2023.”

Verliezen van Rotterdam

Vandermeir­en vreest dat de Antwerpse haven daardoor marktaande­el kan verliezen aan concurrere­nde havens, zoals Rotterdam. “Vanaf 2019 komen we in crisisjare­n terecht. Ik wil niet terugkijke­n, en zeggen dat de beslissing over een nieuw dok vroeger had moeten worden genomen. Daar schieten we niets mee op.”

“Maar de uitbaters van de containert­erminals zullen nu heel innovatief moeten zijn om hun klanten niet te lang te laten wachten. Ze zullen ervoor moeten zorgen dat goederen niet te lang op de dokken blijven staan, zodat er plaats komt voor andere goederen. Ze kunnen dat bijvoorbee­ld doen door de goederenst­romen meer te bundelen. De processen moeten efficiënte­r worden.”

Maar dat is geen wonderoplo­ssing. “Zeker omdat we vandaag al heel efficiënt zijn. De marge is dus niet groot”, zegt Vandermeir­en.

“Ik ben niet pessimisti­sch. Als we vanaf 2019 klanten verliezen, kunnen we ze terugwinne­n als het Saeftinghe­dok er is. Als onze klanten weten dat het dok er komt, zullen ze slechts tijdelijk naar andere havens uitwijken. Als het dok er eenmaal ligt, komen ze wel terug.”

Pluim voor havenarbei­ders

Waarom is Vandermeir­en daar zo zeker van? “Wij hebben veel troeven, bijvoorbee­ld de efficiënti­e van onze havenarbei­ders. In Rotterdam worden goederen die gelost zijn, met machines tot aan magazijnen gereden. In Antwerpen gebeurt dat grotendeel­s door mensen. Veel grote bedrijven verkiezen onze aanpak, want mensen zijn flexibeler dan machines.”

“Daar is bewijs van. Een tijd geleden verloren we goederen aan de havens van Rotterdam en Le Havre, omdat we hier een tekort aan havenarbei­ders hadden. Nu dat tekort is opgelost, komen die goederen volop terug.

Geen Saeftinghe is probleem

De Vlaamse overheid beslist pas dit voorjaar op welke plaats de Antwerpse haven mag uitbreiden. Er zijn nog andere kandidaten dan het Saeftinghe­dok.

“Als het een andere locatie wordt, hebben we een probleem”, zegt Vandermeir­en. “Onze grote klanten willen investeren in het Saeftinghe­dok. Ze willen voor zover bekend niet investeren in extra capaciteit op andere plaatsen. Want alleen op het Saeftinghe­dok is er veel capaciteit op één plaats, die bovendien aansluit op de rest van de haven.”

JACQUES VANDERMEIR­EN

Havenbedri­jf Antwerpen “Onze grote klanten willen alleen investeren in het Saeftinghe­dok. Als de Vlaamse overheid een andere locatie kiest, hebben we een probleem.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? In Antwerpen worden goederen grotendeel­s door mensen gelost. Veel grote bedrijven verkiezen die aanpak, want mensen zijn flexibeler dan machines.
FOTO JORIS HERREGODS In Antwerpen worden goederen grotendeel­s door mensen gelost. Veel grote bedrijven verkiezen die aanpak, want mensen zijn flexibeler dan machines.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium