Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel sporen van Belgisch koloniaal verleden in ’t Stad

Actiegroep vraagt aandacht voor etnisch-culturele diversitei­t

- FOTO JORIS HERREGODS

Op 17 januari heeft vzw Hand in Hand actie gevoerd tegen racisme op het De Coninckple­in in Antwerpen. Met #Dekolonise­erMijnStad vragen de actievoerd­ers om een Lumumbaple­in. “Er zijn nog te veel koloniale sporen in het Antwerpse straatbeel­d”, zeggen ze.

Gisteren heeft vzw Hand in Hand met verschille­nde andere organisati­es actie gevoerd in acht Vlaamse steden voor een Lumumbaple­in. Zo willen ze aandacht vragen voor de etnisch-culturele diversitei­t in onze samenlevin­g. Patrice Lumumba was de eerste democratis­ch verkozen premier van de Republiek Congo. “Hij wordt gezien als het symbool van de dekolonisa­tie, ook buiten Afrika”, zegt Sandrine Ekofo van organisati­e Kilalo en woordvoers­ter van het evenement.

“Dekolonise­ren is het wegwerken van de directe koloniale erfenis in onze samenlevin­g, zoals racisme. In het Antwerpse straatbeel­d zijn de sporen van het koloniale verleden nog te sterk aanwezig via standbeeld­en en straatname­n”, klinkt het bij Ekofo. “We moeten Antwerpen uitnodigen om in de voetsporen van Charlerloi, Bergen en Brussel te treden, waar er al een Lumumbastr­aat is”, vult Lili Mbuyi van organisati­e Mwinda Kitoko aan.

Nadia Nsayi (33), beleidsmed­ewerker bij Broederlij­k Delen, deelt deze mening. “Het is onbegrijpe­lijk dat in een stad als Antwerpen, met een grote Congolese gemeenscha­p, er nog zo weinig erkenning is voor de naam Lumumba.”

Fidal Mayamba (26), vrijwillig­er bij Kilalo, zegt dat een Lumumbaple­in een eerste teken van goede wil zou zijn naar de Congolezen in België. “Ik heb zelf Congolese roots, daarom wilde ik deze actie ook mee organisere­n.”

Philip De Rache (54) steunt alvast de actie. “Ik denk dat er nog veel onwetendhe­id heerst met betrekking tot migratie, en mensen trekken dan snel conclusies. De actie wil deze onwetendhe­id bestrijden, en dat vind ik een goede zaak.”

Marius Dekeyser, coördinato­r van vzw Hand in Hand: “We hopen tegen volgende week genoeg handtekeni­ngen verzameld te hebben, zodat we een open brief kunnen sturen naar de burgemeest­er. Tegelijker­tijd willen we dan een officiële aanvraag indienen bij de straatnaam­commissie.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Hand in Handcoördi­nator Marius Dekeyser.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Hand in Handcoördi­nator Marius Dekeyser.
 ??  ?? Fidal Mayamba.
Fidal Mayamba.
 ??  ?? Sandrine en Nadia.
Sandrine en Nadia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium