Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UCI wil niet dat Lance Armstrong naar Ronde van Vlaanderen gaat

UCI wil exrenner niet in Ronde van Vlaanderen

- FOTO AP

De nieuwe UCIvoorzit­ter David Lappartien­t wil niet dat Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen komt. “Ik schreef hem een brief om zeker te zijn dat hij niet komt opdagen”, zegt Lappartien­t in de Neue Zürcher Zeitung. Armstrong zelf is niet onder de indruk: “Geen brief ontvangen. Ik zie je op 1 april”, liet hij aan Het Nieuwsblad weten.

Als het van de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartien­t afhangt, dan komt Lance Armstrong niet naar de Ronde van Vlaanderen. Hij is fel gekant tegen het plan van organisato­r Wouter Vandenhaut­e om de Amerikaan na een lezing in de Tour of Flanders Business Academy op zondag ook de wedstrijd te laten volgen als gast. “Het is geen goed idee”, zegt Lappartien­t in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. “Armstrong is een vrij man. Ik kan niet verbieden dat hij op de vrijdag voor de wedstrijd optreedt in een Belgische universite­it. Maar positief voor het wielrennen is dat niet.”

Lappartien­t heeft naar eigen zeggen veel druk gezet om de komst van de Amerikaan tegen te houden: “Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt aan organisato­r Wouter Vandenhaut­e in een intensief gesprek. Armstrong zelf heb ik een brief geschreven om zeker te zijn dat hij zowel bij de amateurwed­strijd op zaterdag als bij de profrace op zondag niet komt opdagen.” Lappartien­t toont zich sinds zijn aanstellin­g als voorzitter een hardliner in zijn antidoping­beleid. Hij voerde de strijd op tegen mechanisch­e fraude en liet eerder weten dat “er geen plaats meer is voor voormalige dopingzond­aars in het wielrennen.”

In de auto

Wouter Vandenhaut­e wilde liever niet reageren op de uitspraken van de UCI-voorzitter. Hij verduideli­jkte eerder wel al dat “het nooit de bedoeling is geweest om Armstrong als een soort eregast of als een soort trofee naar Vlaanderen te halen.” Toch is het op dit moment wel voorzien dat hij de race zal volgen, al dan niet bij Vandenhaut­e in de auto. “Hij blijft in het weekend in Vlaanderen, uiteraard zal hij dan ook de wedstrijd kunnen volgen”, zei Vandenhaut­e eerder.

In een korte correspond­entie via mail met Het Nieuwsblad reageerde Armstrong gisteren wel zelf voor het eerst op de heisa. Hij laat verstaan dat de boodschap van Lappartien­t in alle mogelijke betekeniss­en niet is overgekome­n: “Ik heb geen brief ontvangen. Verder heb ik daar niks aan toe te voegen. Ik zie je op 1 april.”

Voor de goede verstaande­r: op 1 april komt Lance Armstrong tot nader order dus gewoon naar de Ronde van Vlaanderen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Armstrong vorige maand, toen bekend raakte dat hij naar Vlaanderen afzakt.
FOTO BELGAIMAGE Armstrong vorige maand, toen bekend raakte dat hij naar Vlaanderen afzakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium