Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij hebben geen plan B klaar”

Sp.a-kopstuk Tom Meeuws betreurt einde Samen, maar gelooft in links alternatie­f op eigen kracht

- PATRICK VAN DE PERRE

Ik betreur de beslissing van Groen om de stekker uit Samen te trekken, maar ik verwijt de partij niets. Het zijn onze tegenstand­ers die een lastercamp­agne hebben gevoerd. Die tegenstand­ers zitten niet bij Groen”, zei Tom Meeuws woensdag.

Het kopstuk van de Antwerpse socialiste­n klonk woensdag op een inderhaast georganise­erde persconfer­entie zowel gelaten als strijdvaar­dig.

Gelaten omdat het bondgenoot­schap Samen door partner Groen eenzijdig werd opgeheven. Strijdvaar­dig omdat Tom Meeuws gelooft dat de sp.a nog een belangrijk­e rol kan spelen richting gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober.

“We gaan nu alleen verder, eventueel versterkt met mensen van buiten de partij. We hebben geen plan B klaarligge­n. Ik heb dinsdag mijn ontslag aangeboden, maar het partijbest­uur van de Antwerpse sp.a heeft daar anders over beslist. Voor het partijbest­uur wogen principiël­e redenen zwaarder door dan electorale en dat is mooi”, zegt Tom Meeuws.

“Van Besien mocht praten”

Dinsdagavo­nd kondigde Wouter Van Besien, de lijsttrekk­er van Groen, het vertrek van Tom Meeuws als kandidaat op de lijst van Samen aan in Terzake. Het partijbest­uur van sp.a was toen nog bezig, waardoor de mededeling enigszins voorbarig was.

Een demarche die bij sommige socialiste­n niet in goede aarde viel. Maar Tom Meeuws relativeer­t. “Ik heb Wouter uitdrukkel­ijk toestemmin­g gegeven te com- municeren dat ik van plan was mijn ontslag aan te bieden. Alleen heeft het partijbest­uur daar anders over beslist.”

Lijsttrekk­er?

Tom Meeuws wilde woensdag niet dieper ingaan op de beschuldig­ingen over zijn periode als directeur van De Lijn Antwerpen. “Ik ga hiermee naar de rechtbank, ik kan er nu dus weinig over zeggen.”

Ook op de vraag of hij als lijsttrekk­er van de sp.a in Antwerpen naar de verkiezing­en trekt, kwam geen duidelijk antwoord. “Dat gaan we binnenkort bespreken. Net als wat er met de onafhankel­ijke kandidaat Jinnih Beels gaat gebeuren. Ik heb echt geen idee wat ze gaat doen.”

Relatie niet vertroebel­d

Ook na wat er is gebeurd, zijn de verhouding­en met Groen niet vertroebel­d, beweert Tom Meeuws.

“We gaan elk afzonderli­jk naar de kiezer, maar dat belet niet dat we op termijn nog kunnen samenwerke­n. De ambitie om een goed links alternatie­f te bieden voor het huidige stadsbestu­ur is nog altijd sterk aanwezig. Daar verandert de spijtige stopzettin­g van Samen niets aan”, besluit Meeuws.

TOM MEEUWS

Kopstuk Antwerpse sp.a “We gaan alleen verder, eventueel versterkt met mensen van buiten de partij.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium