Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Partijen treden het nieuwe strijdperk in na de breuk

N-VA probeert leedvermaa­k te bedwingen, sp.a waarschuwt voor vechtschei­ding

- DIRK HENDRIKX

NVA probeert, behalve hier en daar in een tweet, enig leedvermaa­k te bedwingen. Bij sp.a waarschuwt Kathleen Van Brempt voor een vechtschei­ding. Kris Peeters profileert zich dan weer als de man van de inhoud. De partijen zetten zich klaar op het nieuwe speelveld in Antwerpen.

NVA: “DUIDELIJKE KEUZE”

Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau wil zich “niet uitspreken over de interne keuken van een andere partij”, maar hij vindt dat er niet veel veranderd is voor de kiezer. “Ik stel vast: Groen en sp.a gaan apart verder, maar ze geven wel aan na de verkiezing­en onder één dak terug samen te gaan. Er blijft dus een duidelijke keuze voor de Antwerpena­ar.”

Over de beschuldig­ingen dat N-VA achter het lekken van documenten van De Lijn zou zitten – in verband met de verhalen over het financieel beheer van Tom Meeuws daar – is Duchateau kort: “De verhalen van moddergooi­en gaan in wezen gewoon over journalist­en die feiten aanbrengen. Meeuws probeert zichzelf in een martelaars­rol te wentelen. Maar de enige verliezer in dit verhaal is de belastingb­etaler.”

Ook N-VA-schepen Ludo Van Campenhout komt terug op de beschuldig­ingen: “Het is een beetje paradoxaal om van een moddercamp­agne te spreken en intussen iemand (Marc Descheemae­cker,

red.) ongegrond te beschuldig­en. Wij gooien niet met modder. Dat is niet onze stijl.”

CD&V: “OP DE BAL SPELEN”

De lijsttrekk­er van CD&V in Antwerpen, Kris Peeters, doet een oproep om in de campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen niet op de man te spelen, maar op de bal. Hij wil de inhoud laten primeren. “Voor mij is het absoluut belangrijk dat de campagne in Antwerpen over inhoud gaat en dat het geen moddercamp­agne wordt, want dat kunnen we missen als kiespijn en ook de Antwerpena­ar kan dat niet appreciëre­n”, zegt Peeters. “Ik ga dus resoluut voor een campagne over waar Antwerpen naartoe moet gaan de volgende jaren.” Over de betekenis van het uiteenvall­en van Samen voor CD&V in Antwerpen wil Peeters zich niet uitspreken. “De verkiezing­en zijn in oktober en in de Belgische politiek is een week al heel lang. Wij gaan ongebonden naar de verkiezing­en en zullen daarna met de resultaten in de hand kijken in welke coalitie ons verkiezing­sprogramma het meest gevolgd kan worden.”

SP.A: “MEEUWS BLIJFT KOPMAN”

Kathleen Van Brempt, sp.a-fractielei­dster in de Antwerpse gemeentera­ad en Europarlem­entslid, zei bezwerend vanuit Straatsbur­g: “Dit mag geen vechtschei­ding worden.” Ze wil Groen niet afvallen. “Dit is een bijzonder zware klap, vooral omdat ik hier in Straatsbur­g zit terwijl dit zich afspeelt in mijn geliefde stad. Maar ik blijf geloven in samenwerki­ng met onze goede vrienden van Groen, in de gemeentera­ad en tijdens de campagne, al is het dan niet op één lijst.” Voor haar moet Tom Meeuws de kopman van sp.a blijven. “Alle neuzen staan in dezelfde richting. We blijven werken aan een warm en goed project voor de Antwerpena­ren.”

VLAAMS BELANG: “SCHANDALEN”

Vlaams Belang-lijsttrekk­er Filip Dewinter vreest dat de heisa over Samen alleen N-VA ten goede zal komen. “Ik betreur dat de Antwerpse verkiezing­en dreigen ten onder te gaan in een onverkwikk­elijke boksmatch tussen N-VA en links.” Volgens Dewinter zorgen de “schandalen” die elkaar hebben opgevolgd er alleen maar voor dat de echte verkiezing­sthema’s niet aan bod komen in het debat. “En dat terwijl de Antwerpena­ar wakker ligt van problemen zoals migratie en islamiseri­ng, waar vandaag niets aan wordt gedaan.”

OPEN VLD: “GEEN COMMENTAAR”

Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer wil niet reageren op de breuk bij Samen. “Wij zijn nu bezig met ons eigen programma.”

FONS DUCHATEAU

NVAvoorzit­ter in Antwerpen “Groen en sp.a gaan apart verder, maar ze geven wel aan na de verkiezing­en onder één dak terug samen te gaan.” KRIS PEETERS

Lijsttrekk­er CD&V “Wij gaan ongebonden naar de verkiezing­en en zullen daarna met de resultaten in de hand kijken naar mogelijke coalities.” KATHLEEN VAN BREMPT

sp.afractiele­idster in Antwerpen “Dit is een bijzonder zware klap, maar ik blijf geloven in samenwerki­ng met onze goede vrienden van Groen, al is het dan niet op één lijst.” FILIP DEWINTER

Lijsttrekk­er Vlaams Belang “Ik betreur dat de verkiezing­en dreigen ten onder te gaan in een onverkwikk­elijke boksmatch tussen NVA en links.”

 ?? FOTO LUDO MARIËN
FOTO BART DEWAELE
FOTO BELGA
FOTO BELGA ??
FOTO LUDO MARIËN FOTO BART DEWAELE FOTO BELGA FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium