Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Linkse boegbeelde­n zijn beschadigd”

-

Volgens politicolo­og Bart Maddens (KU Leuven) is niet de breuk van Samen op zich het grootste probleem voor de linkse oppositie in Antwerpen. Wel dat boegbeelde­n Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) beschadigd zijn.

“Ik denk nu terug aan de opiniepeil­ing in september in jullie krant”, zegt Maddens. “Daaruit bleek dat beide partijen eigenlijk meer stemmen zouden halen als ze apart zouden opkomen. Dat heeft toen tot vertraging geleid in de kartelvorm­ing. Er waren twijfels over de kansen daarvan. Bij de leden van Groen stemde 25% tegen Samen. Vanuit die optiek kun je zeggen dat het een geluk bij een ongeluk is dat Groen en sp.a noodgedwon­gen toch nog apart naar de kiezer gaan.”

“Belangrijk­er is dat de twee boegbeelde­n hier zwaar beschadigd uitkomen. Het is nog lang tot de verkiezing­en, maar je kunt je vandaag moeilijk voorstelle­n dat een van hen burgemeest­er Bart De Wever (N-VA, red.) onttroont. Dat is vooral een probleem voor Wouter Van Besien, die naar voren was geschoven als de burgemeest­erskandida­at van Samen. Dit is misschien wel de voornaamst­e conclusie: links heeft op dit moment geen geloofwaar­dige uitdager voor Bart De Wever.”

“Wouter Van Besien is niet zelf betrokken bij enig schandaal of zelfs maar besmeurd, maar zijn communicat­ie was problemati­sch en bij momenten onhandig. Zo vertelde hij in Terzake dat Tom Meeuws uit Samen zou stappen, maar hij sprak voor zijn beurt en moest er later op terugkomen. Dat maakt geen goede indruk, en dan nog rechtstree­ks op tv.”

Hem afserveren zou ook niet correct zijn, meent Maddens. “Wat Groen nu moet hopen, is dat de kiezer al veel vergeten zal zijn tegen de verkiezing­en. Al is het uit mekaar vallen van het kartel iets structuree­ls. Dat zal onvermijde­lijk aan bod blijven komen.”

Is N-VA nu meer dan ooit favoriet? “Het systeem voor de zetelverde­ling bevoordeel­t de grootste partij. Dat is nog een extra bonus voor N-VA. Ook Kris Peeters als lijsttrekk­er van CD&V kan profiteren van de situatie. Een polariseri­ng tussen twee grote blokken is nooit gunstig voor de overige partijen. Door het uiteenvall­en van het linkse blok kan er meer ruimte komen voor Peeters, die zich ook kan profileren als een nieuw alternatie­f.”

 ??  ?? Wouter Van Besien.
FOTO BELGA
Wouter Van Besien. FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Tom Meeuws.
FOTO BELGA Tom Meeuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium