Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bestuur De Lijn ruziet over lek rond Meeuws

Politieke afrekening volgens directeur-generaal, bestuursli­d Luc Martens spreekt dat tegen

- DIRK HENDRIKX PATRICK VAN DE PERRE

Directeurg­eneraal Roger Kesteloot van De Lijn heeft zich in een email boos gemaakt over de lekken rond Tom Meeuws. Die mail is vervolgens óók gelekt. Kesteloot wijst naar de vier leden van het zogenaamde remunerati­ecomité. Maar Luc Martens (CD&V), bekend politicus en lid van dat comité, spreekt hem tegen.

“Dit is bijzonder verontrust­end en betreurens­waardig”, schrijft de directeur-generaal in een mail naar zijn raad van bestuur over de lekken die Tom Meeuws de das hebben omgedaan. Begin deze week werd info gelekt waaruit bleek dat Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen fouten heeft gemaakt met enkele grote facturen. “Waarschijn­lijk kaderen de lekken in de Antwerpse verkiezing­scampagne. Ik betreur ten zeerste dat De Lijn als organisati­e in deze context wordt meegesleur­d.”

Dat is harde taal, maar Kesteloot stelt dan ook nog eens specifiek dat in de lekken geciteerd is uit beraadslag­ingen van het remunerati­ecomité. Dat bestaat maar uit vier personen: Roger Kesteloot zelf, Marc Descheemae­cker die voorzitter is van de raad van bestuur en van N-VA-signatuur, Open Vld-politica Irina De Knop en Luc Martens (CD&V), oud-minister, oud-burgemeest­er van Roeselare en voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). “De gelekte informatie is slechts bij enkele mensen bekend”, schrijft Kesteloot.

Toegang tot documenten

Luc Martens betwist dat. “Bij het remunerati­ecomité hebben wij inderdaad het beleid van Tom Meeuws als directeur van De Lijn Antwerpen geëvalueer­d toen er problemen opdoken. We hebben een advies opgemaakt dat is gevolgd door de raad van bestuur en dat heeft geleid tot de dading: Tom Meeuws is niet ontslagen, er is niet geknoeid of gesjoemeld of iets gestolen, maar zijn aanpak was niet in overeenste­mming met de regels van een openbare instelling. Daarom is besloten uit mekaar te gaan. Maar ons overleg hierover verliep louter op basis van mondelinge informatie. Ook alle leden van de raad van bestuur – dat zijn er een stuk of vijftien – plus de mensen van de juridische en boekhoudku­ndige dienst hebben toegang tot dit soort van documenten.”

Martens verzekert ons dat hijzelf en collega De Knop te goeder trouw zijn: “Van Descheemae­cker heb ik ook altijd gezien dat hij loyaal is tegenover De Lijn en discreet. Ik heb ook nooit het gevoel gehad van een politieke afrekening.” Descheemae­cker ontkent zelf ook dat hij heeft gelekt.

Klacht indienen

Tom Meeuws wil een klacht indienen tegen De Lijn. Volgens hem zijn de afspraken over geheimhoud­ing geschonden om een moddercamp­agne te kunnen voeren. “Ik ga een compensati­e eisen voor de juridische, politieke en persoonlij­ke gevolgen van deze lastercamp­agne.” Volgens een gespeciali­seerde Antwerpse advocaat zal hij dan wel een schuldige moeten kunnen aanwijzen.

“Opgezet door Groen”

Anoniem wil een lid van een partij nog graag zijn hypothese kwijt over de lekken bij De Lijn. “Dit is een interne afrekening. Bij Groen werden de bezwaren tegen het kartel steeds groter en iemand heeft dit dan opgezet, nu er nog veel tijd is tot de verkiezing­en. Als N-VA dit had willen orkestrere­n, hadden ze waarschijn­lijk wat langer gewacht.”

 ?? FOTO BELGA ?? Marc Descheemae­cker, voorzitter van de raad van bestuur.
FOTO BELGA Marc Descheemae­cker, voorzitter van de raad van bestuur.
 ??  ?? Directeurg­eneraal Roger Kesteloot.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Directeurg­eneraal Roger Kesteloot. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ?? Bestuursli­d Luc Martens.
FOTO STEFAAN BEEL
Bestuursli­d Luc Martens. FOTO STEFAAN BEEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium