Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodsstrij­d onder daverend applaus

Reconstruc­tie van een woelige nacht voor Tom Meeuws en sp.a

- FARID EL MABROUK ARNOUT GYSSELS

Veel meer dan 24 uur waren er niet nodig om de Samenlijst van Groen en sp.a te doen barsten. Een reconstruc­tie.

Dinsdag, 11.15u :

Nadat sommige kranten onthullen dat Tom Meeuws als directeur van De Lijn losjes omging met de financiële regels, gaat Groen-kopman Wouter Van Besien toch achter zijn socialisti­sche kameraad staan. “Dit is niet het soort campagne dat wij willen. Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen, maar over het verleden van personen. Ik wil mij focussen op wat de inwoners van onze stad echt wakker houdt.”

Dinsdagnam­iddag

Meeuws, Van Besien en Jinnih Beels steken de koppen bij elkaar. Meeuws is aangeslage­n en wil ontslag nemen. De aanvallen wegen op hem én zijn gezin. “Indien mijn ontslag het kartel helpt, wil ik dat wel doen”, zegt hij daar. Volgens de groenen mocht het ontslag de wereld worden ingestuurd.

19u:

Gazet van Antwerpen kondigt aan dat Meeuws opstapt. Ondertusse­n komt het bestuur van Groen Antwerpen kort samen. De groenen bestellen Marokkaans eten bij El Warda en wachten rustig de vergaderin­g bij hun sp.a-collega’s af.

19.50u:

Meeuws rijdt per fiets naar de Ommegancks­traat voor de vergaderin­g van zijn bestuur en belt nog naar Van Besien om te zeggen dat hij op weg is en zijn beslissing gaat meedelen.

20u:

De Antwerpse socialiste­n blazen verzamelen. Er heerst van bij het begin ongenoegen omdat ze even daarvoor van het ontslag hebben gehoord.

20.10u:

Een tv in de zaal is er niet, maar verschille­nde sp.a’ers zitten onder tafel op hun smartphone stiekem naar Terzake te kijken. Met stijgende verbazing. Dat Wouter Van Besien bevestigt dat Meeuws ontslag neemt, werkt als een rode lap op een stier. Sommigen denken: waar moeit die man zich mee?

20.15u:

Al vrij snel nadat Meeuws zijn beslissing meedeelt, krijgt hij tegengas. Omdat hij er als enige in jaren in geslaagd is de ruziënde Antwerpse clans – de “krokodille­n” – te verzoenen, kan hij op veel bijval rekenen binnen de afdeling. De socialiste­n zijn ook in een emotionele egelstelli­ng gekropen. “Het is toch niet omdat we een hoop bagger over ons krijgen van N-VA dat we onze kopman moeten opofferen?”, zegt iemand. Bij sp.a leeft het gevoel dat Meeuws niets kan worden verweten. Hij heeft zich niet verrijkt, is niet ontslagen en alle CEO’s splitsen facturen op, zo klinkt het. En dat feestje van 660.000 euro was een idee van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

20.45u:

Nationaal sp.a-voorzitter John Crombez zit in De Afspraak en had de wind vanuit Antwerpen al voelen waaien. Dat er een ontslag komt, is nog niet zeker, benadrukt hij.

21u:

Meeuws begint te beseffen dat zijn beslissing zal worden teruggedra­aid. Zeker wanneer een partijgeno­ot een emotioneel ideologisc­h pleidooi houdt over de waarden van het socialisme en hoe de socialiste­n voor het arbeidsrec­ht hebben gestreden. Ook de wrevel tegenover de groenen komt meer en meer naar boven. Dat Wouter Van Besien alles wist over Meeuws’ periode bij De Lijn, maar er nu een breekpunt van maakt, zet kwaad bloed. “De groenen hebben nooit vertrouwen gehad in ons.” Duidelijk is dat de manier waarop de groenen de voorbije weken beklemtoon­den dat ze de baas waren – ook toen Meeuws naar aanleiding van de vastgoedre­l in opspraak kwam – nog altijd veel sporen heeft nagelaten.

22.15u:

John Crombez is terug uit Brussel en schuift mee aan tafel. Hij wil niet dat Meeuws moet opstappen, maar brengt voorzichti­g aan dat hij beter niet de eerste sp.a’er op de Samen-lijst wordt. Voorzichti­g, want alle sp.a-voorzitter­s hebben de voorbije jaren vaak hun tanden stukgebete­n op de eigenzinni­ge Antwerpse sp.a’ers. Crombez probeert daarnaast de emoties te bedaren en rationeel alle opties te overlopen. Al aan gedacht dat het kartel wellicht springt indien we achter Tom blijven staan?

23u:

Journalist­en blijven in de gang wachten op het einde van de vergaderin­g. Die verloopt tumultueus, sommigen hebben het zelfs over “hysterisch”, en wordt verscheide­ne keren onderbroke­n voor aparte onderonsje­s. Bij de groenen zitten ze ongeduldig naar de slow tv op de website van VTM Nieuws te staren. De livestream moet er rond middernach­t mee ophouden omdat de batterij van de camera het begeeft.

0.30u:

Na 4,5 uur is de vergaderin­g afgelopen. De Antwerpse afdeling houdt voet bij stuk en wil haar kopman niet offeren. Crombez moet het onderspit delven en aanvaardt het oordeel. Hij stuurt een sms naar zijn collega Meyrem Almaci (Groen). “Eigenlijk was de beslissing al genomen nog voor John aankwam”, zegt een bestuursli­d. Na een daverend applaus van de meeste aanwezigen, gaat Tom Meeuws de camera’s opzoeken, omringd door een schare partijgeno­ten. “Dit was niet de makkelijks­te keuze. Maar het partijbest­uur is ervan overtuigd dat we met Samen niet willen meedoen met de moddercamp­agne die volop bezig is en die nooit geziene proporties aanneemt.”

0.45u:

Tom Meeuws belt naar Wouter Van Besien en Jinnih Beels. De drie beseffen dat het

over and out is voor Samen.

Woensdag, 10u:

De drie zitten voor de samenkomst van het Antwerpse én nationale bestuur van Groen nog kort samen. Anderhalf uur later wordt het doodvonnis getekend.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium