Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalfje van Kai-Mook is een vrouwtje

Dierenpark vraagt aan bezoekers om mogelijke namen voor olifant in te sturen

- STIJN VAN DE SANDE

Het olifantje dat afgelopen weekend is geboren in Planckenda­el in Muizen (Mechelen) blijkt een meisje. Het dierenpark zoekt nog naar een naam die begint met de letter ‘t’.

Kai-Mook, ongetwijfe­ld de bekendste olifant van het land, werd zaterdagmo­rgen iets voorbij 4u voor het eerst mama na een draagtijd van maar liefst 630 dagen. In een recordtijd zette ze haar kalfje op de wereld, bijgestaan door de rest van haar familie.

Het ‘kleintje’ van zo’n 100 kilogram blijkt een wijfje te zijn. Dat wil zeggen dat ze nog

een hele tijd in Planckenda­el zal blijven.

“We zijn natuurlijk enorm blij dat het kalfje een vrouwtje is”, zegt Ilse Segers van Planckenda­el. “Maar met een mannetje waren wij ook heel tevreden geweest, hoor. Als het een mannetje was, moest het na een aantal jaar de kudde wel verlaten, net als in de vrije natuur. Een vrouwtje kan veel langer bij deze familie en in Planckenda­el blijven. Hoe lang dat precies zal zijn, is nu nog onmogelijk te zeggen. Dat hangt af van het stamboek.”

In het dierenpark is ruimte voor een kudde van zo’n vijftien dieren. “Het is ook de bedoeling dat we op termijn groeien naar

een familie van vijftien olifanten”, klinkt het. “Momenteel hebben we acht olifanten in Planckenda­el. Na de geboorte van Suki op Kerstmis en het kalfje van Kai-Mook afgelopen zaterdag hebben we zeven vrouwtjes en de jonge kweekstier Kanvar, die onlangs overkwam van de Zoo in Antwerpen.”

In mei nog een kleintje erbij

In mei komt daar nog een negende familielid bij, want Phyo Phyo is momenteel ook in verwachtin­g. “Als dat kalf een mannetje blijkt te zijn, is het niet gezegd dat hij na een aantal jaar naar de Antwerpse Zoo zal verhuizen. De stamboekho­uder zal er dan de beste plek voor uitzoeken.”

Nu duidelijk is dat het babyolifan­tje een meisje is, kan er ook een naam gekozen worden. Daarvoor rekent Planckenda­el opnieuw op de hulp van de bezoekers. “Iedereen mag een suggestie doen”, zegt Segers. “Via de hashtag #KaiMookMam­a op de sociale media kan iedereen zijn of haar favoriete naam doorgeven aan de verzorgers. Je moet er wel rekening mee houden dat het een Aziatische naam moet zijn die naar goede traditie met de letter ‘t’ begint, zoals alle dieren die dit jaar geboren worden.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Het olifantje tussen de poten
van mama KaiMook.
FOTO GIL PLAQUET Het olifantje tussen de poten van mama KaiMook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium