Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook buren kunnen nog niet naar huis

- SAM REYNTJENS

De brandweer haalde gisteren de hele dag persoonlij­ke spullen van bewoners uit de ingestorte panden. Later nam een bouwfirma de zone van de ontploffin­g in handen. Zij begonnen met de afbraakwer­ken van wat nog rechtstond.

Fietsen, een microgolf, flessen drank, een spiegel, een koffiemole­n en zelfs een hele piano. De brandweer was gisteren nog uren bezig met het redden van persoonlij­ke spullen van de bewoners van de gebouwen die maandagavo­nd getroffen werden door de explosie op de Paardenmar­kt. Buurtbewon­ers keken vanop een afstandje toe. Zij zagen hoe een gerechtsde­skundige vanuit de mand van de ladderwage­n het puin inspecteer­de. “Het onderzoek naar de oorzaak is nog volop bezig, het parket zal communicer­en zodra we iets kunnen zeggen”, zei parketwoor­dvoerder Ken Witpas gisteren.

Hamdi Chalghmi, de eigenaar van twee van de getroffen gebouwen die door zijn huurders van huisjesmel­kerij beschuldig­d wordt, keerde ondertusse­n terug uit vakantie. “Ik ben nu bezig met de politie”, was alles wat hij gisteren kwijt wilde.

Antwoorden in de kelder?

Mogelijk zal er extra duidelijkh­eid komen als de bouwfirma die de werken nu in handen heeft, het eerste puin geruimd heeft. Gisteren was het beveiligen van loshangend­e brokstukke­n de grootste prioriteit – er was storm aangekondi­gd – maar de komende dagen zou de toegang naar de kelder van de vernielde gebouwen kunnen vrijkomen. De kans bestaat dat daar het antwoord te vinden is op de vraag waar de ontploffin­g plaatsvond en hoe ze ontstond.

Gisteren werd ook duidelijk dat enkele woningen nog een tijd onbewoonba­ar zullen blijven. De huisnummer­s 99-101-103 zijn volledig vernield en zullen gesloopt worden. In de woningen op huisnummer­s 95 en 97 mochten de bewoners – voornameli­jk studenten – gisteren en eergistere­n onder begeleidin­g persoonlij­ke spullen gaan halen. De gebouwen blijven nog wel even onbewoonba­ar. Ook het gebouw op 103a, waar het oosterse restaurant Orient Kitchen gevestigd is, blijft nog onbewoonba­ar. “Het is te onstabiel om te betreden”, zegt Jasmien O van de brandweer. De bewoners van huisnummer 105 konden gisteren al terug in hun woning.

Cijfers

De hulpdienst­en gaven gisteren ook enkele cijfers vrij over de interventi­e aan de Paardenmar­kt. Zo werden tijdens de eerste 24 uur 115 politiemen­sen, 85 brandweerm­annen en 99 mensen van medische diensten ingezet in de buurt.

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? De brandweer haalt persoonlij­ke spullen uit de door de explosie getroffen woningen.
FOTO'S WALTER SAENEN De brandweer haalt persoonlij­ke spullen uit de door de explosie getroffen woningen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium