Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom gebeurt er niets?

- (rvre)

Over partijgren­zen heen is iedereen het erover eens dat het onveilig fietsen is op de Turnhoutse­baan en dat een heraanleg noodzakeli­jk is. Waarom ziet de fietser dan toch geen resultaten?

Wat is het probleem?

De Turnhoutse­baan is een gewestweg en valt onder de bevoegdhei­d van het Vlaamse Gewest. Ook De Lijn, het district Borgerhout en de stad Antwerpen hebben hun mening over de baan. De gewestweg zou kunnen overgeheve­ld worden naar de stad, maar dat is een kostelijke affaire. “Zo’n overdracht kan best pas als een straat heraangele­gd is, zodat de stad niet instaat voor de kosten daarvan. Ook bij de Leien is dat het geval, die worden overgeheve­ld naar de stad na de werken. Voor de Turnhoutse­baan zal dat dus pas iets zijn voor over een paar jaar zijn”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Na overheveli­ng zou de baan bovengrond­s onder stadsbevoe­gdheid vallen, maar ondergrond­s bij De Lijn zitten, wat ook nadelen met zich mee kan brengen.”

Momenteel werkt de stad samen met het districtsb­estuur wel aan een brief voor minister Weyts om een planning op te maken voor de toekomst van de Turnhoutse­baan.

Wat met openbaar vervoer?

Op de Turnhoutse­baan gaat heel wat ruimte naar het openbaar vervoer dat erover rijdt. Veel stemmen gaan op om het openbaar vervoer ondergrond­s te brengen. Onder de baan liggen twee metrohalte­s, Drink en Carnot. Die werden al in de jaren 70 gebouwd. De stations zijn nooit volledig afgewerkt of geopend en liggen er nu bij als spookstati­ons. “De stations openen en afwerken kost zo’n drie à vier miljoen euro per stuk. De opening ervan als metrohalte­s voor ondergrond­s tramverkee­r staat hoog op ons lijstje, maar dat is een beslissing die moet vallen op Vlaams niveau. Wij hopen met de volgende legislatuu­r daarin stappen te zetten”, aldus Tom Van de Vreken van De Lijn. Ook de buurt en het districtsb­estuur ijveren al jaren voor de opening van de haltes om zo het openbaar vervoer ondergrond­s te laten rijden.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Ook over de toekomstfu­nctie van de baan is er onenigheid. Schepen Koen Kennis ziet de baan als invalsweg voor doorgaand verkeer in en uit de stad, omdat die baan historisch zo aangelegd is. Het districtsb­estuur vindt dan weer dat doorgaand verkeer naar de stad er niet thuis hoort en dat de baan een zone 30 moet worden. Open Vld Borgerhout laat in de open brief weten dat de Turnhoutse­baan ook voor hen een lokale weg moet zijn in functie van wonen en winkelen.

Hoe zit het met de ‘rode loper’ voor fietsers?

Het district en de stad hebben onlangs een beslissing gemaakt over de zogenaamde ‘rode loper’, een aaneenscha­keling van parallelst­raten langs de Turnhoutse­baan. Die straten worden fietsstrat­en waar de fietser voorrang heeft. Daarover onderhande­lde district en stad vijf maanden lang. De ganse strook wordt aangelegd in rood asfalt en in plateaus met rode klinkers. De werken daarvoor starten nog dit jaar. Daarnaast blijft het districtsb­estuur verder ijveren voor extra flankerend­e maatregele­n die de fietsveili­gheid moeten verhogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium