Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een nieuwe thuishaven voor jonge dromers

Werking jeugdtheat­er hetpaleis verhuist naar oude scheepswer­f

- ELISE VERLINDEN

Sinds 2012 organiseer­de de werking HETSTEEN in het gelijknami­ge monument workshops voor kinderen. Nu Het Steen een toeristisc­h onthaalcen­trum wordt, verandert HETSTEEN in Stormkop en verhuizen de workshops vanaf 30 juni naar een oude scheepswer­f op het Eilandje. “Het wordt ongetwijfe­ld een succes”, zegt Schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (NVA).

Coördinato­r van Stormkop “Kan een vis dromen? Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je bij Stormkop.”

In 2012 kreeg Het Steen, het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen, een nieuwe functie. In opdracht van de stad Antwerpen zette hetpaleis, een Antwerps theaterhui­s voor kinderen en jongeren, er toen het project HETSTEEN op poten.

Tijdens de workshops van HETSTEEN kregen kinderen de kans om in hun vrije tijd, of met de klas, te komen experiment­eren en filosofere­n. Toen bleek dat Het Steen een toeristisc­h onthaalcen­trum zou worden, leek daar een einde aan te komen. De zoektocht naar een nieuwe locatie was lang en verliep moeizaam, maar niet getreurd: vanaf eind juni verhuist de kunsteduca­tieve werking van HETSTEEN naar het Eilandje.

Naast een nieuwe thuis, krijgt de werking ook een nieuwe naam: Stormkop. Vanaf de zomervakan­tie kunnen kinderen volop gaan experiment­eren in een oude scheepswer­f in de Droogdokke­nweg. Bij HETSTEEN passeerden de thema’s water en tijd al de revue, maar nu is de keuze gevallen op het thema maritiem erfgoed.

“Dat is gezien de nieuwe locatie een erg logische keuze”, zegt Koos Hogeweg (53), coördinato­r van Stormkop. “Ook voor ons is het hier nog een spannende zoektocht. Het wordt bovendien een hele klus om het hier op een vijftal maanden tijd veilig te maken voor kinderen.”

Om door de bomen het bos te blijven zien, kan Stormkop gelukkig rekenen op de vakkennis van Louis Vervloet (59) van Port of Antwerp. “Ik zal tijdens de overgangsp­eriode alles mee in goede banen leiden”, zegt hij geruststel­lend.

Van filosofie tot kunst

“HETSTEEN lokte jaarlijks zo’n 90.000 bezoekers en deze creatieve, ruimdenken­de bende zal er met Stormkop ongetwijfe­ld opnieuw een succes van maken”, vertelt schepen van Jeugd, Nabilla Ait Daoud (N-VA) enthousias­t. “We prikkelen de nieuwsgier­igheid van kinderen, zo kunnen ze op een speelse manier hun eigen mening vormen. Allerlei uiteenlope­nde vragen rond filosofie, wetenschap en kunst worden hieronderz­ocht. Van ‘Wat zijn zeemansben­en?’ tot ‘Kan een vis dromen?’, alles kan”, zegt Koos.

Janis Kaddouri (7) en Alea Grutzner (12) mochten de nieuwe naam mee onthullen en zullen binnen enkele maanden zeker van de partij zijn. “We kunnen al niet wachten”, klinkt het tweetal enthousias­t.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? HETSTEEN gaat vanaf 30 juni door het leven als Stormkop en verhuist naar een oude scheepswer­f op het Eilandje.
FOTO JORIS HERREGODS HETSTEEN gaat vanaf 30 juni door het leven als Stormkop en verhuist naar een oude scheepswer­f op het Eilandje.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium