Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beruchte drugstrafi­kant riskeert 7 jaar voor gijzeling

Koen V.S. was een van kopstukken gevreesde ‘Bende van 700 miljoen’

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist tegen de beruchte drugscrimi­neel Koen V.S. (39), een voormalig kopstuk van de legendaris­che ‘Bende van 700 miljoen’, wegens gijzeling en afpersing van een andere drugscrimi­neel.

Drugscrimi­neel Johannes W. stapte op 20 februari 2016 naar de lokale politie van Antwerpen om zijn verhaal te doen over een onwaarschi­jnlijke ontvoering en gijzeling waar hij slachtoffe­r van zou zijn geworden. W. vertelde de politie dat hij een week eerder door enkele zware jongens werd gekidnapt en gevangen werd gehouden in een kelder, ergens in Balen. De gangsters zouden hem tijdens de gijzeling hebben bedreigd en gefolterd, onder meer door brandende sigaretten in zijn gezicht te duwen. Johannes W. verklaarde dat zijn kidnappers over een indrukwekk­end wapenarsen­aal beschikten. Zo zou hij bedreigd zijn met een M16 machinegew­eer, kalasjniko­vs, een shotgun en een magnum handvuurwa­pen.

Johannes W. wees niet alleen kickbokser en drugstrafi­kant Koen V.S. aan als een van de leiders van de gijzeling, volgens hem werd hij ook mishandeld door de beruchte Limburgse drugsgangs­ter Rachid D., die enkele jaren geleden ook al opdook als een van de mogelijk killers in het onderzoek naar de Kasteelmoo­rd op Stijn Saelens. Rachid D. zou gelieerd zijn aan de organisati­e van de voortvluch­tige Nederlands­e ‘zigeunergo­dfather’ Janus van Wesenbeeck. Later zou tijdens het onderzoek blijken dat Rachid D. niets met de gijzeling te maken had, omdat hij op het moment van de feiten nog onder elektronis­ch toezicht stond.

De aanleiding voor de ontvoering van Johannes W. was volgens zijn eigen verklaring een partij van 40 kilogram heroïne die hij zou zijn kwijtgespe­eld. De drugs zouden eigendom zijn geweest van een bende waar Koen V.S voor werkte. V.S. en zijn handlanger­s zouden daarom 75.000 euro van hem eisen. Later wijzigde Johannes W., die momenteel in een Nederlands­e gevangenis zit wegens drugshande­l, zijn verklaring­en een aantal keer. Zo vertelde hij in een tweede verklaring dat het niet om een verloren lading heroïne ging, maar om een partij van 8 kilogram cocaïne die eigendom zou zijn geweest van Koen V.S. Volgens de tweede verklaring zou V.S. daarvoor 200.000 euro eisen van Johannes W.

Tijdens het onderzoek kwam ook Flor B. uit Lommel in beeld. Johannes W. wees de man aan op een foto van mogelijke verdachten en volgens het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie) waren in de auto van de ontvoerder­s ook DNAsporen van Flor B. aangetroff­en. Maar dat DNA-onderzoek was volgens de advocaat van Flor B. helemaal niet volgens de regels van de kunst uitgevoerd. En ook met de interpreta­tie van de resultaten van het DNA-onderzoek schort er iets, zo pleitte meester Pol Vandemeule­broucke, de advocaat van Flor B. “Wij hebben zelf onderzoek laten verrichten door gerechtsde­skundige dokter Bolt”, aldus Vandemeule­broucke. “Bolt kwam tot de vaststelli­ng dat het DNA-onderzoek van het NICC niet op een wetenschap­pelijk verantwoor­de manier werd uitgevoerd. Bovendien kan uit dat DNA-onderzoek helemaal niet worden afgeleid dat het DNA-profiel dat in de wagen van de kidnappers werd aangetroff­en matcht met dat van mijn client Flor B. In werkelijk komt het DNA-mengprofie­l overeen met dat van ongeveer 400.000 Belgen.”

Vandemeule­broucke vroeg de rechtbank daarom zijn client vrij te spreken. “Mijn client kent Koen V.S. niet. En met de andere verdachten was hij ooit bevriend, maar had hij al een tijd geen contact meer. Tegen mijn client zijn er enkel de zeer onbetrouwb­are verklaring­en van het slachtoffe­r Johannes W., die bovendien een crimineel is.”

Kofferbak vol speed

Koen V.S. wordt niet alleen vervolgd voor de gijzeling en de afpersing van Johannes W., hij zou ook een grote Nederlands­e kickboksor­ganisatie hebben opgezadeld met valse facturen. De oplichting­spraktijke­n geeft V.S. toe, maar de gijzeling en afpersing ontkent het voormalig lid van de ‘Bende van 700 miljoen’ ten stelligste. V.S. was zelf niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij in Nederland in de gevangenis zit.

V.S. werd vorig jaar tijdens een grenscontr­ole bij Berendrech­t gearrestee­rd met een kofferbak vol met speed.

 ?? FOTO RR ?? Koen V.S. (links) en Paul Meyer (midden) na hun arrestatie in Thailand.
FOTO RR Koen V.S. (links) en Paul Meyer (midden) na hun arrestatie in Thailand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium