Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat dat middenveld staan, Ivan”

De luxe van Leko: waarom Nakamba zondag tegen Antwerp toch de voorkeur krijgt op Clasie

- JUPILER PRO LEAGUE KOEN VAN UYTVANGE

“Marvelous”, zou een Britse commentato­r zeggen, bij het aanschouwe­n van Jordy Clasie met Club Brugge tegen Charleroi. Geweldig hoe hij Marvelous Nakamba, de revelatie van de heenronde, verving en Ivan Leko nu voor een dilemma stelt. Want met Clasie is Club nóg beter, toch? “Nietes”, zeggen de experts.

“In België moeten er doelen langs de zijlijn staan. Zo vaak worden er passes in de breedte gegeven”, deed Johan Boskamp onlangs nog zijn beklag. Maar dinsdagavo­nd kirde de Rotterdamm­er ongetwijfe­ld van plezier wanneer hij Jordy Clasie aan het werk zag, ex-speler van ‘zijn’ Feyenoord. Branie en balrecuper­atie, maar vooral enkele dieptepass­es die de defensie van Charleroi zo blootlegde­n dat ze net geen longontste­king opliepen. Ziedaar een staalkaart van de 26-jarige huurling van Southampto­n en dat alleen al in het eerste kwartier.

“Clasie heeft voetjes die kunnen uitvoeren wat hij denkt”, zegt Aad de Mos, al langer bekend met de zeventienv­oudige internatio­nal. “Hij

heeft ervaring en leest het spel uitstekend.”

Blok graniet

U voelt hem al komen, want er is ook een ‘maar’. “Wat een coach heeft grootgemaa­kt, daar moet je afblijven”, vindt De Mos. “En Leko is groot geworden dankzij zijn driehoek op het middenveld. Veel trainers roteren wel eens in de beker en in dit geval pakte dat goed uit. Maar ik zou Nakamba laten staan. Stel dat je tegen Antwerp Clasie opstelt en het loopt mis: dan ben je én Nakamba kwijt én Clasie.” “Trouwens, Nakamba is een

linksbeen, naast de rechtsvoet­igen Vormer en Vanaken. En een blok graniet. Hij zorgt voor meer evenwicht dan Clasie. Antwerp zal Vormer en Vanaken vastzetten. Daar Clasie naast zetten, die ook vooruit denkt:

dan ligt het middenveld helemaal open.”

Dat vindt ook ex-middenveld­er Eddy Snelders. “Nakamba is zeker niet helemaal onbeholpen, maar vraag hem niet om aanvallen op te zetten. Dan zie je veel foute passes. Maar ik zou hem zondag ook opstellen tegen Antwerp. In de recuperati­e is Nakamba sterker. Op de Bosuil moet er fysieke strijd worden geleverd. Dan liever een puur defensieve middenveld­er als Nakamba dan Clasie, die maar 1,69 meter meet.”

Rust voor Vormer

Clasie moet zonder morren weer naar de bank, dan? Net nu hij een staalkaart van zijn kunnen gaf? “Dat hij tegen Charleroi sterk voor de dag kwam, is geen garantie dat hij elke week zo goed is”, staat Snelders op de rem. “In zijn invalbeurt­en vond ik hem tot nu toe niet altijd zo indrukwekk­end. Wat niet wil zeggen dat je hem niet kan gebruiken. Ik zie voor Clasie vooral een rol weggelegd in de thuismatch­en, wanneer Club veel balbezit heeft en op een kleine ruimte speelt. Als je dan, naast Vormer en Vanaken, nog iemand hebt in dat middenveld die de opbouw kan verzorgen, is dat een extra troef.”

Indertijd bij Feyenoord werd Vormer op de bank gehouden door... Clasie. Toen was de Brugse aanvoerder nog een pure stofzuiger. Gekneed door exClub Bruggetrai­ner Michel Preud’homme staat Vormer nu een rijtje hoger. “Maar Clasie kan Vormer ook wel eens vervangen”, zegt De Mos. “Het is geen overbodige luxe om vier middenveld­ers voor drie plaatsen te hebben. Alleen zou ik Clasie slechts op een natuurlijk­e wijze inpassen, als iemand geschorst is of geblesseer­d.”

Aad de Mos (analist) “Stel dat je tegen Antwerp Clasie opstelt en het loopt mis: dan ben je én Nakamba kwijt én Clasie.” Eddy Snelders (analist) “Op de Bosuil moet er fysieke strijd worden geleverd. Dan liever een puur defensieve middenveld­er als Nakamba dan Clasie, die maar 1,69 meter meet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium